Последњи Мохиканци на Умки - све више захтева за експропријацију на општини Чукарица

Ономе ко продаје, цена је увек ниска. Ономе ко купује, увек је много. Ко продаје кућу, у цену би да урачуна и емотивну вредност и успомене које је ту уградио. У случајевима експропријације, држава ипак има стандардне аршине.

Житељи клизишта на Умки напустили су куће пре него што су се накривиле или их је тло прогутало.

Мештанин Дејан Савићевић наводи да су сви отишли са тог подручја.

"Ми смо овде последњи Мохиканци. Правимо неку другу одступницу, док то не завршимо, још смо овде", рекао је Савићевић.

Градски вештаци су се, са председником општине и власницима, и онима који су се одазвали позиву, тражили зарасле темеље да би проценили вредност имовине и засађених биљака.

Пореска управа је проценила земљиште. Било је 90 захтева за експропријацију, а већ је склопљено 67 споразума и власницима је новац исплаћен, саопштила је Општина Чукарица. О висини накнаде мало ко говори.

Обрађени су сви захтеви за легалне објекте

Директор Завода за вештачење Владо Николић рекао је да су се обрађивали захтеви који су имали легалне објекте, грађевинску и употребну дозволу.

"Добили смо задатак да не можемо да применимо на нелегалним објектима који су грађани у каснијем периоду, кад се знало већ да је то клизиште и да је ризично градити ту. Тако да смо све одрадили", рекао је Николић.

Њихово је да утврде вредност имовине, а Општина или Град одлучују о томе шта ће понудити, новац или станове. Мада, у саопштењу, Општина истиче да ће од Града тражити да некако помогне и онима који су нелегално градили, после 1971. када се дефинитивно сазнало да је овде клизиште.

Вештачење објекта на почетној траси метроа

Вештачено је и 600 објеката на линији метроа да би предузеће задужено за градњу обезбедило доказе или се гледало да ли су објекти напукли, да ли су се слегли, оштећени или накривили.

На основу тога фирма "Београдски метро" и воз имаће доказе о стању, а то ће бити и својеврстна потврда властницима објеката.

Уколико пробијање трасе, 30 метара испод земље, проузрокује још већа оштећења, власници би могли да траже накнаду. Почело је и вештачење објеката на почетној траси метроа на Чукарици, на захтев Града.

Допуном Закона о експропријацији предвиђено је да се и за нелегалне објекте може добити накнада. Власници који су незадовољни накнадом, могу да се жале Министарству финансија или да покрену поступак на суду. Могу да траже приватно вештачење или супервештачење, али тада сами плаћају трошкове.

"Ако нам дође нека притужба или жалба на наше вештачење, то је већином ако сматрају странке да смо ми нешто испустили. Али то је врло мало, јер ви кад идете на терен, то се и снима, слика, документује", рекао је директор Завода за вештачење Владо Николић.

Има разних експропријација. Закон је, због јавног интереса, убрзао сам процес, скратио рокове жалби и одлучивања.

Странци граде углавном у индустријским зонама, а могу земљу од државе да купе, директном погодбом или на лицитацији, на основу писма о намерама. Понекад фирма откупи земљиште од власника и прода га инвеститору.

У Лазаревцу, због сталног проширења копова, неки су се о трошку рудника неколико пута селили.

четвртак, 17. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи