Читај ми!

Од недеље вакцина против сезонског грипа доступна широм Србије

Пред сезону епидемије грипа и других вирусних болести, лекари истичу да је важно да се вакцинишемо, посебно хроничнии болесници, деца и старији од 65 година. Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић рекла је за РТС да ће сви грађани који се јаве на превентивне прегледе први имати прилику да приме вакцину против сезонског грипа, док ће сви други то моћи да учине од понедељка 7. октобра.

Иако се ових дана многи жале на главобољу, кашљање, високу температуру, малаксалост и друге симптоме сличне грипу, грипа у нашој земљи још нема, али има вакцина против грипа. Распоређене су по домовима здравља на чијим ће вакциналним пунктовима грађани моћи од понедељка да се вакцинишу.

Сви који желе да се вакцинишу против сезонског грипа то може да уради и сутра, када се спроводи још једна акција превентивних прегледа Министарства здравља. У више од 200 здравствених установа радиће се кардиолошке и уролошке анализе.

"Од сутра, у свим домовима здравља где се превентивни прегледи обављају отпочеће и вакцинација против сезонског грипа. Од понедељка, на свим вакциналним пунктовима домова здравља моћи ће да се вакцинишу сви наши грађани који то чине сваке сезоне или који припадају циљним групама које треба вакцинисати", каже директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић.

У посебном ризику од тешке клиничке слике и компликација су хронични болесници - кардиоваскуларни, плућни, онколошки пацијенти, те се њима препоручује вакцинација против сезонског грипа.

"Ми препоручујемо да се на првом месту вакцинишу деца старија од шест месеци, особе које имају хроничне болести плућног система, кардиоваскуларног система, затим онколошки пацијенти, особе које имају проблеме са уринарним трактом, особе које су на дијализи, затим сва лица старија од 65 година и наравно труднице", наводи Јовановићева.

Подсећа да је потребно две до три недеље да дође до развоја имунитета.

"А истовремено отпорност која се стиче овом вакцинацијом од великог је значаја да све нас колективно и индивидуално заштити у предстојећој сезони интезивне појаве вируса грипа", каже директорка Батута.

Имунизација се спроводи са једном или две дозе вакцине, зависно од узраста, у складу са сажетком карактеристика лека, пред почетак сезоне грипа.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи