Читај ми!

Београдска надбискупија прославила 100 година постојања, присуствовао председник Вучић

Београдска надбискупија обележила је 100 година свог постојања. Централној свечаности у катедрали Узнесења Блажене дјевице Марије у Београду присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Свечаност је предводио државни секретар Свете столице кардинал Пјетро Паролин.

Поред председника Србије, свечаности су присуствовали премијер Милош Вучевић, као и министри Маја Поповић и Немања Старовић, патријарх Српске православне цркве Порфирије, високи дужносници и представници Католичке цркве, високи представници СПЦ, Евангеличке цркве, Исламске заједнице, као и дипломатски и војно-дипломатски представници.

Београдска надбискупија је раније овог месеца у саопштењу навела да је настала у временима нимало лаким ни за свет, ни за Европу, ни за тадашњу државу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца (СХС) на тежњу католика у Београду да добију своју помесну Цркву.

Како су истакли конкордат између Свете столице и Краљевине Србије потписан у Риму 24. јуна 1914. године и једногласно ратификован у Народној скупштини Србије у Нишу 8. августа те године, као и да је већ у својим првим члановима предвиђао оснивање Београдске надбискупије. Додали су да да Аустро-Угарска није гледала благонаклоно на конкордатско решење, јер није желела да изгуби свој статус заштитника католичке вере.

Први светски рат зауставио је примену потписаног конкордата, па је београдска надбискупија основана после једне деценије.

За првог београдског надбискупа именован је Иван Рафаел Родић, тада апостолски администратор за Банат.

Након њега Београдску надбискупију водили су Јосип Ујчић, Габријел Букатко, Алојзије Турк, а у време распада Југославије Франц Перко, од 1986. до 2001, затим Станислав Хочевар све до пре две године када је Ладислав Немет дошао на чело надбискупије.

Вучић: Кључна улога у очувању идентитета католика у Србији

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Београдска надбискупија током свог постојања играла кључну улогу у очувању културног и духовног идентитета католика у нашој земљи.

"Поводом великог јубилеја и обележавања 100 година од оснивања Београдске надбискупије упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији, Београдској надбискупији и њеним верницима. Овај значајни јубилеј симболизује век постојања и духовне бриге надбискупије за вернике, као и њен допринос међуконфесионалном и културном богатству наше земље. Надбискупија је током свог постојања играла кључну улогу у очувању културног и духовног идентитета католика у нашој земљи", написао је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav"

"Уз поштовање и захвалност на доприносу изградњи дијалога и сарадње међу верским заједницама, додаје Вучић, значај оваквих јубилеја прилика је за јачање заједништва и солидарности међу свим грађанима Србије. "Желим вам још много успешних година и наставак рада у служби заједнице и вере", поручио је председник.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи