Водени талас хвата залет – на Дунаву највећи, на Сави много мањи; Чаушић за РТС: Наша корита су била празна, не очекујемо проблеме

Због обилних падавина у средњој Европи, расте водостај Дунава и у нашој земљи. Наша корита су фактички била празна, тако да не очекујемо веће проблеме, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић. На Дунаву ће бити највећи водени талас, а на Сави ће пораст бити много мањи, рекао је за РТС хидролог Дејан Владиковић.

Драматичне слике о последицама  невремена које стижу из Пољске, Чешке, Немачке, смењују једна другу.

Саобраћај у Бечу је делимично обустављен, школе су у ванредном режиму. У Пољској су власти наредиле евакуацију свих становника града Нисе.

У Влади Србије јуче је одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације. Што се тиче Дунава и утицаја на остале реке, пик се очекује између 24. и 26. септембра, а процена "Србијавода" је да ће трајати седам дана.

Хидролог из РХМЗ-а Дејан Владиковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је што се тиче Куле Небојша, односно станице Београд, забележен пораст од 12 центиметара у последња 24 часа, што је мањи пораст.

"Што се тиче узводних профила, на Бездану, за 24 часа било је промене водостаја за 120 центиметара, полако талас хвата залет. Што се тиче Новог Сада ту је око 60 центиметара прираштаја, на Сави је забележн пораст од 65 центиметара код станице Митровица и клод Шапца је слично“, рекао је Владиковић.

Према његовим речима, на Дунаву ће бити највећи талас, а на Сави ће пораст бити много мањи.

Слична ситуација је била у јуну 2013. године, што се тиче Дунава, код Будумпеште је био историјски максимум од 892 центиметара, сада се њихове прогнозе у тај врх уклапају, тако да би врх таласа било 870 у току сутрашњег дана, наводи хидролог.

Како је дошло до ове ситуације

Наша стручна јавност указује претходних десет година да смо ушли у периоде са све чешћим екстремним појавама – у једном делу године водостаји су ниски, а брзо после тога наступа период великих вода, рекао је Владиковић.

"Имали смо велику загрејаност Средоземља, кренуо је да се формира Ђеновски циклон, преместио се ка Аустрији уз јак прилив врло хладног ваздуха са севера. Он је изазвао турбуленције и код њих је забележено за четири дана између 150 и 300 мм падавина", објаснио је хидролог.

Како истиче, код нас то сумарно износи од 15 до 60 мм и то је је то поправило хидролошку ситуацију.

Што се тиче Европе, реч је о катастрофалној појави, на многим притокама Дунава забележени су историјски максимуми, а има пролома брана на подручју Чешке и јужне Пољске, додаје Владиковић.

"Ми не очекујемо тако озбиљну ситуацију као што је код њих", закључио је Владиковић.

Милион врећа са песком у Будимпешти

Већ пети дан са прекидима пада киша у Будимпешти. Мађари се убрзано припремају, за како кажу, највећи надолазећи талас у овој деценији, јавља дописник РТС-а Марко Максимовић.

Током викенда припремили су више од милион врећа са песком. Јуче је постављено 800.000 врећа на Маргарет ајленду, где се очекују највећа изливања.

Затворене су доње обале Будмипа и Пеште. Грађани су обавештени да ту не паркирају возила.

Очекује се да у току преподнева Дувнав пређе ниво доње обале.

Од градоначелника Будимпеште се могло чути да је град спреман за врх поплавног таласа који се очекује у другој половини недеље.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи