Читај ми!

Водостаји на Дунаву наредних дана у већем порасту; Вучевић: Пик између 24. и 26. септембра, не очекујемо веће проблеме

У Влади је одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације. Што се тиче Дунава и утицаја на остале реке, очекујемо пик између 24. и 26. септембра, процена "Србијавода" је да ће пик трајати седам дана, рекао је премијер Милош Вучевић.

Због обилних падавина у средњој Европи, расте водостај Дунава и у нашој земљи. Очекује се да ће у наредна четири дана на улазу у Србију, порасти четири метра и премашити ниво редовне одбране од поплава.

Премијер Милош Вучевић рекао је после седнице Кризног штаба за ванредне ситуације да се пажљиво прати шта се дешава у Аустрији, Мађарској, у земљама централне Европе.

Што се тиче Дунава и утицаја на остале реке, очекујемо пик између 24. и 26. септембра, процена "Србијавода" је да ће пик трајати седам дана, рекао је Вучевић.

Подсећа да је 2013, кад је Дунав имао последњи пут виши водостај, пик трајао 14 дана. "Ово је краћи пик и не очекујемо веће проблеме. Нешто већи изазов на првом делу тока од Бездана до Сланкамена, а од Сланкамена па низводно не очекујемо веће проблеме", навео је Вучевић.

Премијер је рекао да нема места паници и апеловао на медије да професионално и одговорно извештавају.

"Не очекујемо катаклизму, не очекујемо драму, али имаћемо виши водостај, пре свега на Дунаву, нешто изазовније код Шапца на Сави, али не би требало да то угрози нормалан живот, не очекујемо угрожавање имовине и људи", истакао је Вучевић.

На Дунаву ће бити угрожени објекти који су нелегални који се граде где не би смело, супротно правилима, њих ћемо упозоравати, али све који имају објекте на обалама и токовима река посебно упозоравам да воде рачуна и пажљиво поступају по инструкцијама које ће штаб издавати, истакао је премијер.

Седници су присуствовали сви министри и директори јавних предузећа и релевантних институција који су чланови Републичког штаба за ванредне ситуације.

Након седнице, потписан је Споразум о успостављању процедуре за пренос хитних информација грађанима у случају најаве или појаве опасности од елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће, између Министарства унутрашњих послова, ЈВП "Србијаводе“, ЈВП "Воде Војводине“, Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и Републичког сеизмолошког завода.

 У Србији је јуче почео да ради систем СМС упозоравања у екстремним временским приликама.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи