Читај ми!

Биолошки факултет саопштио главне закључке о јадариту

Биолошки факултет Универзитета у Београду, поводом великог интересовања и нетачних тврдњи изнетих у јавности, објавио је главне закључке који су изведени из анализе научних резултата презентованих у "Завршном извештају Биолошког факултета", а који су објављени у зборнику САНУ "Пројекат 'Јадар' - шта је познато?".

У саопштењу се наводи да у закључцима пише да је "степен и обим утицаја отварања рудника на укупни биодиверзитет подручја изузетно значајан и кључно утиче на његову деградацију".

"У односу на то, идентификоване су, како иреверзибилне, тако и реверзибилне последице на квалитативну и квантитативну структуру биодиверзитета подручја. Предложене, реално могуће, мере ублажавања и санирања последица по биодиверзитет подручја, изузетно су ограниченог капацитета и временски недовољно дефинисаног утицаја", истиче се у закључцима, а преноси у саопштењу факултета.

Даље се наводи да "због очекиваних иреверзибилних промена у појединим екосистемима, као и ризика од значајног угрожавања живог света Јадра, Дрине и низводних водотокова, оптимална и основна мера за спречавање негативних последица на стање биодиверзитета на овом подручју је одустајање од планиране експлоатације и прераде минерала јадарита".

"За случај да оптимална мера за спречавање негативних последица на стање биодиверзитета не буде реализована, предлаже се низ мера и поступака који, уколико се спроведу по највишим стандардима и без остатка, могу, али само делимично и у временски ограниченом обиму, омогућити опстанак дела природних станишта и присутних популација биљних и животињских врста", каже се између осталог у саопштењу Биолошког факултета.

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару