Потписан први део уговора за прву фазу изградње линије 1 београдског метроа

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и представници ЈКП "Београдски метро и воз", Секретаријата за јавни превоз Града Београда и кинеске компаније "Power Construction Corporation of China" потписали су Уговорни споразум о реализацији пројекта изградње београдског метроа Лот 1 прве фазе линије 1, који обухвата израду пројеката и извођење радова, укључујући и припремне активности за набавку ТБМ машина (машине за пробијање тунела).

Уговорни споразум је, у Влади Србије, у име Секретаријата за јавни превоз потписао Радован Кремић, директор ЈКП "Београдски метро и воз" Андреја Младеновић, а у име кинеске компаније Јанг Бом.

Весић је истакао да изградња београдског метроа представља највећи и најзначајнији инфраструктурни пројекат у Србији.

"Одлука о изградњи београдског метроа донета је 2015. године и тај процес траје. Нико до сада није могао да изгради метро, јер није било урбанизма, планова, мастер плана саобраћаја нити пројеката. Све то је морало да се уради претходних година", рекао је Весић.

Додаје да не постоји европски град величине Београда који нема метро, као и да је крајње време било да и српска престоница добије свој.

"Ми сада градимо прве две линије, а недавно је расписан тендер за пројектовање треће линије. У првој линији, између Железника и Миријева, путоваће се 32 минута. Ту ћемо имати 41 троделну композицију и укупно 21 станицу. Између Миријева и Бежаније путоваће се 39 минута са 40 композиција и 24 станице, а између Бежаније и Бањице, на трећој линији, путоваће се 38 минута са 27 троделних возова", објаснио је Весић.

Наводи да се метро делом финансира из буџета, а делом из кредита.

"Ми смо сада донели одлуку да један део радова финансирамо директно из буџета да бисмо то могли брже да радимо. Радимо припрему документације за прве две ТБМ машине, које ће копати сам тунел, како бисмо у 2026. године почели да копамо тунеле који су суштина самог метроа", рекао је Весић.

"Радови на првим станицама већ следеће године"

Министар наглашава да ће већ следеће године почети радови на првим станицама, као и да ће Миријево имати улазе на прву и другу линију метроа што ће тај део града, према његовим речима, учинити атрактивнијим.

"Метроом није могуће повезати све делове града, већ само најважније. Метроом трасирате правце развоја града, јер тамо где су метро станице, у том правцу се и град развија и више се гради", навео је Весић.

Како каже, београдски метро ће користити свима, како мештанима тако и онима који долазе у главни град.

"У питању је развојни пројекат јер обезбеђује посао за домаћу индустрију. Важност инфраструктурних пројеката је што сваки динар који се уложи у инфраструктуру се мултипликује пута три у бруто домаћем производу. Србија ће ове године уложити четири милијарде евра у инфраструктуру, што је више од улагања свих других земаља Западног Балкана заједно", рекао је Весић.

среда, 28. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару