Читај ми!

Ђерлек: Сваки регион ће имати магнетну резонанцу, нови превентивни прегледи од 8. септембра

Улагање у кадар, опрему, инфраструктуру, били су и остали приоритети Министарства здравља. У овом тренутку у току је реконструкција и изградња многи здравствених објеката у Србији, од домова здравља, болница, клиничких центара. Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да је у претходним годинама у здравство Србије, уложено никад више новца, и набављено никада више апарата - од мамографа, рендгена, ултразвукова, магнетних резонанци.

Држава је у последњих неколико година, преко Министарства за јавна улагања и Министарства здравља, определила велика средства за улагање у здравство на свим нивоима, од примарне, секундардне до терцијарне здравствене заштите.

Улагање у кадар, опрему, инфраструктуру, били су и остали приоритети Министарства здравља. У овом тренутку у току је реконструкција и изградња многи здравствених објеката у Србији, од домова здравља, болница, клиничких центара.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да је у претходним годинама у здравство Србије, уложено никад више новца, и набављено никада више апарата - од мамографа, рендгена, ултразвукова, магнетних резонанци.

"Ја сам већ 30 година у здравству и заиста оно што сам пратио у последњих 50 година се није улагало од времена Јосипа Броза као што се сад улаже. Ако кренемо од инфраструктурних пројеката, четири клиничка центра, овај у Нишу је већ завршен, у Београду и Новом Саду иде то планираном динамиком. Оно што је било проблем са Крагујевацом већ је решено, очекује се тендер за клинички центар Крагујевац и почетак радова негде на пролеће 2025. То су велике капиталне инвестиције које вреде више од 400 милиона евра", наводи Ђерлек.

"Тиршова 2 вишедеценијски сан"

Указује да је изградња Тиршове 2, вишедеценијски сан не само здравствених радника који раде у тој установи него и родитеља, не само Београђана, него и родитеља из целе Србије.

"Значи, ту ће се уложити 118 милиона евра, најбоља дијагностика са 200 кревета за малишане, 100 кревета за пратиље и родитеље", каже Ђерлек.

Указује да се поред објеката у Београду, гради и неколико општих болница, здравствених центара широм Србије - у Новом Пазару, Прокупљу, Лесковцу, Врању, Сурдулици, Кикинди.

"Сваки регион ће имати магнетну резонанцу"

Указује да је ће сваки регион имати магнетну резонанцу.

"У последњих шест месеци су набављене око 22 магнетне резонанце, значи сваки регион ће имати магнетну резонанцу. То је некад било незамисливо, 55 скенера, 135 дигиталних рендген апарата, 27 мамографа, 50 ултразвучних апарата, 320 санитетских возила која су изузетно битна за функционисање здравственог система", каже Ђерлек.

Сва породилишта у Србији биће реконструисана, каже Ђерлек, а у случају да реконструкција није могућа, биће изграђена нова.

"Желимо нашим, сестрама, суграђанкама да обезбедимо најбоље услове, пратећи све оно што се дешава у региону, у Европи, и свих 57-59 породилишта за две године ће бити комплетно реновирана или изграђена, све зависи од стања у каквом се налазе", каже Ђерлек.

"Нови превентивни прегледи од 8. септембра"

Указује да превентивни прегледи, дају резултате, те да је за неколико недеља прегледано 115.000 пацијента, а да је осам одсто имало обољења која су откривена на време.

"Много је битна та рана дијагноза. Ми смо у тих 115.000 прегледа, 8 одсто људи су први пут сазнали да имају хроничну болест, који су први пут сазнали да имају малигнитет. Ти људи су већ сада у много бољем стању. Ови су са малигнитетом оперисани, спасили смо много живота. Само један живот спасити, нема вредност, а камоли што смо спасили 8 одсто пацијената", каже Ђерлек.

Најавио је да ће од 8. септембра опет бити организовани бесплатни превентивни прегледи.

Цело гостовање Мирсада Ђерлека можете погледати у видеу на почетку текста.

уторак, 20. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару