Читај ми!

Без заказивања и упута, у недељу ћемо моћи да проверимо колико смо здрави

Већина здравствених установа у недељу ће бити отворена за грађане. Државни секретар у Министарству здравља, Мирсад Ђерлек, за Дневник РТС-а наводи да на иницијативу председника Републике, од 8. септембра почињу превентивни прегледи за грађане старије од 40 година.

Мирсад Ђерлек наглашава да је циљ ове акције да до краја године буду обављени превентивни прегледи свих пацијената популационе групе старије од 40 година.

„Крећемо од болести које су најзаступљеније, то су малигне болести, провера тумор маркера најчешће заступљених карцинома. Код мушкараца то су дебело црево и простата, код жена, дојка и утерус. Морамо обратити пажњу да прегледамо кардиоваскуларни систем, имамо све више оболелих, а нажалост и људи који губе животе због кардиоваскуларних болести“, наглашава Ђерлек.

Биће организовани прегледи мерења крвног притиска, ЕКГ-а, као и провера ендокриних болести и дијабетеса, посебно зато што велики број људи и не зна да има ове здравствене проблеме.

„Тако да ћемо ниво шећера у крви мерити у свакој здравственој установи. Тумор маркере и ултразвучне прегледе за штитну жлезду, снимање плућа, јер имамо све већи број малигних болести на плућима због пушења, физичке неактивности и свега тога“, додаје гост Дневника.

Такође у недељу ће бити организовани и одређени прегледи за децу. У Министарству здравља данас ће бити одржани састанци са челним људима здравствених установа и све ће бити прецизно дефинисано.

Превентивни прегледи које држава организује уједно имају за циљ и да се промени свест људи, наглашава Мирсад Ђерлек, јер већина док не осети озбиљне здравствене проблеме и тегобе, не иде на преглед код лекара.

Здравствене установе биће отворене од 8 до 16 часова по потреби и дуже. У претходне три акције током лета више од 115.000 грађана проверило је здравствено стање. Нажалост, али и на срећу, неки здравствени проблеми су откривени и без чекања даље су отишли на дијагностику, односно на лечење.

Више информација у којим установама ће у недељу обављати превентивне прегледе биће објављено у информативним емисијама и на Интернет порталу РТС-а у суботу, као и на сајту Министарства здравља.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару