Демонстранти се повукли са пруге после доласка полиције, несметан железнички саобраћај

Демонстранти који су у суботу увече блокирали пругу на железничкој станици Нови Београд током протеста против најаве ископавања литијума јутрос су се повукли са пруге после доласка полиције, потврђено је РТС-у. Омогућен несметан железнички саобраћај, саопштено из МУП-а.

На железничкој станици Нови Београд јутрос је било 50-ак демонстраната на прузи, где су имали шаторе и транспаренте, а пошто је на место дођаја послата полицијска бригада, демонстранти су се удаљили.

Како јавља репортер РТС-а са лица места, на Прокопу нема демонстраната, а повукла се и полиција.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је јутрос у 6.45 часова успостављен редован железнички саобраћај на линију Београд - Нови Сад и да ће сви грађани који су купили карте, а њих је око 10.000, моћи да слободно путују и користе железничке станице Прокоп и Нови Београд, које су синоћ били блокирали учесници протеста.

Он је казао да ће МГСИ заједно са предузећем Србијавоз и инфраструктуром Железнице пописати штету која је настала блокадом железничких станица и отказивањем возова.

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је поводом јучерашње блокаде железничких станица и моста Газела да је "једно протестовати, а потпуно нешто друго реметити свакодневни живот и блокирати виталне саобраћајнице" и да очекује од полиције да одржи јавни ред и мир.

Учесници протеста против најаве ископавања литијума и компаније Рио Тинто синоћ су блокирали две железничке станице у главном граду, а мање групе људи остале су на станицама "Прокоп" и "Нови Београд".

Организатори су раније саопштили да је њихов захтев да се донесе закон о трајној забрани ископавања литијума и бора у Србији, а један од организатора председник удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић рекао је у суботу вече да ће блокаде трајати док се тај захтев не испуни.

Одржан је састанак у Председништву Србије, на којем је председник Александар Вучић са сарадницима разматрао ситуацију поводом протеста и предузимања даљих корака.

Протест под паролом "Рудника неће бити" почео је на Теразијама нешто пре 19 сати, где су се окупљенима обратили глумица Јелена Ступљанин, председник удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић, песникиња Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), глумица Светлана Бојковић и научни саветник Института за хемију животне средине Драгана Ђорђевић.

Потом су се учесници протеста упутили ка мосту Газела, одакле су, подељени у две групе, кренули ка Железничкој станици "Нови Београд" и Прокопу, где су блокирали саобраћај.

Саобраћај у центру града је успостављен, а одблокиран је и саобраћај на аутопуту код моста Газела.

недеља, 11. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару