Читај ми!

Протест против рударења литијума – позив грађанима да блокирају Прокоп и железничку станицу Нови Београд

На Теразијама у Београду, у организацији еколошких удружења, почео је протест "Рудника неће бити" против рударења литијума и пројекта "Јадар" компаније Рио Тинто. После окупљања и обраћања говорника на Теразијама, грађани су кренули у протестну шетњу до моста "Газела", где се деле у две колоне - према Прокопу и према железничкој станици Нови Београд.

Скуп на Теразијама организују еколошка удружења пошто данас истиче рок који су на протесту испред Уставног суда 11. јула дали Влади Србије да одустане од рударења литијума.

Исти захтев је Савез еколошких организација Србије (СЕОС) дао Влади и раније на протесту у Лозници, 28. јуна, да се донесе закон којим се забрањује ископавање литијума и бора у земљи, кад су најавили, да ће, ако њихов захтев не буде усвојен, радикализовати досадашње протесте.

Организатори протеста који је почео данас у 19 сати на Теразијама у Београду под паролом "Рудника неће бити" због најаве отварања рудника литијума у долини Јадра, казали су да планирају и блокаде на више тачака у Београду и Србији.

Нису, међутим прецизирали о којим локацијама је реч. Најављени су, међутим, говорници на протесту: председник удружења „Не дамо Јадар“ Златко Kокановић, Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), научна саветница београдског Института за хемију Драгана Ђорђевић и глумица Светлана Бојковић.

Златко Кокановић, један од организатора рекао је за Фонет да се ради о тачкама важним за привреду, без "малтретирања грађана".

Протести су претходних дана одржавани у градовима широм Србије, на којима су окупљени грађани затражили да се законом трајно забране геолошка истраживања и експлоатација литијума у земљи.

Грађани и активисти јуче су се окупили на скуповима у Нишу, Чачку, Врању, Лесковцу, Лазаревцу, Владимирцима и Малом Зворнику.

У четвртак, протести су одржани у Суботици, Крушевцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци и Зајечару чија је порука била иста - стоп најављеном пројекту "Јадар".

У Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу протестни скупови грађана против ископавања литијума одржани су 7. августа.

Истим поводом 6. августа окупили су се грађани Јагодине, Сремске Митровице, Инђије и Кнића, скуп у Смедереву, Рековцу, Бору и Бресници одржан је 5. августаа у Параћину је протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији одржан 3. августа.

У центру Панчева 2. августа одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су против ископавања литијума у Србији.

Протести против ископавања литијума одржани су у Мионици и Рашки, 31. јула у Пожеги, у уторак 30. јула у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак 29. јула у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. 

Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

субота, 10. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару