Читај ми!

Протести у Панчеву и Тополи против ископавања литијума

У центру Панчева одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су данас против ископавања литијума у Србији.

На протесту у пешачкој зони у Тополи, који је оганизовао Покрет пољопривредника Србије, осам говорника – професора, еколога, инжењера, спортиста, ратара, подржали су мештане Јадра и рекли "не" рударењу литијума у било ком делу Србије, јавља дописник РТС-а.

Пред грађанима је озбиљна борба, јер од тога зависи каква ће бити животна средина, вода, земљиште, храна, поручили су говорници.

Оцењују да нема безбедног рударења и да би копање литијума било еколошка бомба, јер би утицало на здравље биљака, животиња и јавно здравље становништва.

"Нећемо јаловину, хоћемо дедовину", "Рио Тинто, марш из Србије", неке су од порука грађана које су послате из Тополе.

Иначе, Министарство рударства и енергетике раније је саопштило да на територији Шумадије неће бити ископавања литијума, нити других критичних сировина.

Председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић подсећа да су локални парламенти Тополе и Аранђеловца раније усвојили одлуку да на њиховим територијама неће бити копања литијума, никла или било које друге руде, што је унето и у просторне планове.

У Панчеву први протест против пројекта "Јадар"

У центру Панчева, испред Културног центра, одржан је грађански протест против ископавања литијума у долини Јадрa.

Окупљеним грађанима обратили су се др Константин Илијевић, магистар фармације Сашка Божић и технолог Иван Смаиловић.

Др Илијевић је указао на све негативне последице ископавања литијума у плодној долини и истакао је да то није развојна шанса наше државе, већ само инвеститора "Рио Тинта".

Панчевци су се солидарисали и пружили подршку свим мештанима села у долини Јадар, јер, кажу, најбоље знају како је живети у загађеном окружењу и знају да препознају еколошку бомбу.

Сашка Божић је апеловала на све да воде рачуна, јер, упозорила је, ту се грешка може учинити само једном, а скупо ће коштати, јер поред људи могу настрадати и бројне животиње и ретке врсте биљки које се налазе само на том подручју.

Протести против ископавања литијума одржани су јуче у Мионици и Рашки, у среду у Пожеги, у уторак у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

субота, 03. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару