Читај ми!

За петнаест месеци од трансплантације срца до свадбе – један позив мења све

Да један позив заиста мења све показује и једна позивница за свадбу која је обрадовала целу Клинику за трансплантацију срца. Никола Поповић, који је оперисан пре 15 месеци, спрема се за свадбу, а једна млада мајка и двадесеттрогодишњи Милош такође су недавно добили ново срце.

Тридесетогодишња Александра из Прокупља ново срце добила је пре пет дана. До порођаја била је здрава жена, а онда је почела брзо да се замара, да се "бори за ваздух".

Уследили су прегледи, анализе и дијагноза – срчана слабост. Једини спас била је трансплантација срца, а док је чекала орган, пет година била је прикључена на срчану пумпу. Онда је уследио позив са клинике.

Солидарност и хуманост на делу

"Размишљала сам о детету, породици, мужу, родитељима... И о тим људима који су дали пристанак, коју су храброст имали да дају у тој својој муци пристанак. И захваљујем им се у своје име и у име свих трансплантираних што су рекли то 'да' које је нама спасило животе, и једну мајку сада враћа кући", нагласила је Александра Стојановић.

У посебној просторији интензивне неге Клинике за трансплантацију срца, успешно се опоравља и двадесеттрогодишњи Милош, коме је у деветој години откривена урођена срчана мана. Није помогла ни операција залиска, па је 2022. уписан на листу чекања. Он је ново срце добио 5. јула.

"Позив је стигао у девет сати, док сам дошао кући с посла, и био сам овде у 12 сати. Операција је била увече у 21 сат а завршила се ујутру у пет, и од тада сам овде. Брзо се опорављам, у рекордном року, како кажу, све је добро", истиче Милош Митровић.

Иако лекари Клинике за трансплантацију срца Клиничког центра Србије оперишу већ 11 година, свака следећа операција је нови изазов.

"Свака операција је изазов, ради се углавном о младим људима пред којима је живот, и који морају што дуже да живе с тим срцем које имплантирамо. Свака трансплантација је другачија, сваки пацијент је другачији, има другачије захтеве, морамо да видимо величину срца, да ли одговара", објашњава начелник операционог блока Клинике за трансплантацију срца, доктор Саша Качар.

За 11 дана осам живота

За 11 дана у Клиничком центру Србије спасено је осам живота, обављено осам трансплантација, од тога две трансплантације срца.

"Опоравак тече добро, видели сте Милоша, он је две недеље од трансплатације, чека регуларну биопсију миокарда да бисмо могли да га отпустимо кући. Ја у шали кажем да прави друштво сада Александри која је пети дан после трансплантације срца и њено стање је стабилно", каже др Емилија Несторовић, начелница Одељења за трансплантацију срца и механичку потпору срца. 

Да породице нису у најтежем тренутку донеле тако хуману одлуку, ниједан живот не би био спасен, а још их је много на листи чекања.

Најбољи пример је Никола Поповић, који је оперисан пре 15 месеци. Сада се спрема за свадбу у августу, а позивнице су добили сви са Клинике, који су му подарили нови живот.

четвртак, 25. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару