Читај ми!

Где се одмарамо овог лета - у Србији или ипак бирамо море

Статистика показује да се Срби све чешће током лета одмарају у дестинацијама у Србији, планинама и у бањама, истиче директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић. Наводи да су Руси и даље најбројнији страни туристи, али да расте и број америчких гостију. Посебно наглашава да је девизни прилив од туризма за првих пет месеци ове године био милијарду и 43 милиона евра, што је чак 17 одсто више него за исти период прошле године.

Марија Лабовић истиче да српски туристи током лета воле да оду на море, али да статистика показује да се све чешће одлучују за одмор у Србији.

"Наша стратегија је да промовишемо Србију на првом месту као целогодишњу дестинацију.  Радимо врло интензивне промотивне кампање намењене домаћим туристима управо како би их стимулисали и како би им показали квалитет одмора у Србији", напомиње Лабовићева.

Оцењује да се све већи број грађана одлучује за одмор у Србији захваљујући постигнутим резултатима у развоју туризма.

Реч је о све већим улагањима у дестинацијe, додатном садржају и све бољој инфраструктури, посебно саобраћајној.

Међутим, наводи и да је због климатских промена последњих година за многе пријатнији боравак у бањама и на планинама него на мору.

"Доживи Србију" - мења се тренд путовања

Указује да се тренд путовања мења, да се све мање траже одмори који трају дуго с морем и песком, а да се све више траже дестинације с мање врућине и више природе.

"Које имају додатни садржај који подразумева и спа, и велнес, активан одмор у природи,  добру гастрономију, и непребукираност дестинације. То су све наше шансе које ми истичемо и у складу са нашим слоганом "Доживи Србију", наглашава директорка Туристичке организације.

Поред Златара, чији су капацитети попуњени 60 одсто, тражи се одмор и на Златибору, Дивчибарама, Копаонику.

Такође велико је интересовање за бање, нарочито за Врњачку и Соко бању, Пролом, Луковску, Куршумлијску. Стандардно. 

Посебно наглашава да је девизни прилив од туризма за првих пет месеци ове године у Србији био милијарду и 43 милиона евра, што је чак 17 одсто више него за исти период прошле године. 

Подсећа да је прошла година била рекордна када је девизни прилив од туризма у питању који је чак и Светска туристичка организација препознала као највећи процентуални раст девизног прилива у односу на 2019. годину међу свим дестинацијама у свету.

Највише туриста из Русије, расте и број из САД

Према реализованим ноћењем иностраних туриста, Руси су на првом месту, затим из Турске, Босне и Херцеговине,Кине, Хрватске, Црне Горе,  Немачке, Румуније, Бугарске.

"Свакако да нам доста расте и број туриста из Сједињених Америчких Држава. Они су нам у топ 12 по реализованим ноћењима и по потрошњи су у топ 10 иностраних туриста. Што је јако битно. Што је јако важно", истиче Лабовићева.

Напомиње и да сада постоје два директна лета за Њујорк и Чикаго.

"Очекујемо у народном периоду да нам додатно расте број туриста из Кине с обзиром да од 30. септембра креће директан лет између Београда и Гванђоа, нашим авиопревозником `Ер Србије". Када додамо и чињеницу да немамо визнии режим за туриста, очекујемо даљи пораст гостију", закључује директорка Туристичке организације Србије.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару