Читај ми!

Србија на корак од хибридног модела упозоравања на непогоде – која је разлика између ЦБС и СМС порука

Лука Чаушић из МУП-а каже за РТС да је Србија на корак од увођења новог система упозоравања путем мобилне телефоније, али да поруке неће стизати због мало јаче кише или мало јачег снега. Поруке неће добијати сви, већ ће преко базних станица стизати до људи на територији која је угрожена, истиче Катарина Томашевић из Министарства информисања, која је објаснила и шта је хибридни модел који ће бити уведен до 2025. године.

Врели дани, али и олује, тек предстоје. Један од начина за прилагођавање, док се не отклоне узроци, јесте развој система правовременог информисања свих грађана.

Лука Чаушић из МУП-а рекао је у Београдској хроници да је Србија на корак од увођења новог система упозоравања грађана путем мобилне телефоније на све врсте елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и свих других догађаја који могу да угрозе животе и имовину.

Треба водити рачуна да упозоравање јавности буде ретко и изузетно, то је кључно, додаје Катарина Томашевић из Министарства информисања.

То неће бити, истиче Чаушић, поруке које ће упозоравати на неку мало јачу кишу или мало јачи снег, већ онда када су људски животи у питању.

Како да поруке не стижу свима, већ само угроженима

Поруке неће добијати сви у Србији, каже Чаушић и напомиње да је то управо један од изазова на којем ради Министарство информисања са оператерима.

"То је такозвана микролокализација, зато што није иста претња на олујни ветар у Војводини, а у исто време имате опасност од шумских пожара доле на југу или југоистоку. Тако да ћемо да гледамо да се то што више микролокализује, управо према базним станицама, да оне особе које се налазе на територији која буде угрожена буду обавештене", објашњава Чаушић.

Хибридни модел – ЦБС поруке и СМС са локацијом

Томашевић наводи да је значајна разлика између ЦБС и СМС порука, пошто ЦБС порука стиже до мобилног апарата, а СМС до мобилног претплатника.

Министарство информисања тренутно ради на надоградњи система "Пронађи ме", што подразумева слање СМС хитних упозорења на тачно одређеној локацији, и увођење је планирано ове године.

Слање ЦБС порука, додаје Томашевић, планирано је за 2025. годину и подразумева једну комотност у брзини преноса поруке, зато што она моментално може да дође до корисника.

"Значајно је бржа, има звучну мелодију, има вибрацију, просто не можете да је не приметите, погледате поруку, прочитате, она након тога нестаје. Лоша страна ЦБС-а јесте та што је подржавају само Андроид телефони", напомиње Томашевић.

Тако да је идеја, закључује Томашевић, увођење хибридног модела обавештавања, који би укључио ЦБС поруке, али и СМС са тачно одређеном географском локацијом.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару