Читај ми!

Астра-зенека повлачи вакцину - ко може поднети тужбу у случају нуспојава

Британско-шведска фармацеутска компанија Астра-зенека најавила је да повлачи своју вакцину против ковида-19, неколико месеци након што је на лондонском суду признала да ова вакцина може да изазове ретке и опасне нуспојаве. Консултант Уницефа за вакцине и имунизацију др Драгослав Поповић наводи за РТС да је у Србији врло мали број људи примио вакцину Астра-зенека. Они су били под надзором и како каже, није било никаквих озбиљних негативних реакција.

Вакцина Астра-зенеке се више не може користити у Европској унији, након што је компанија добровољно повукла своју ауторизацију за стављање у промет.

Медији преносе да се вакцина повлачи након групне тужбе 51 особе због смрти и тешких последица по здравље које може да изазове.

Астра-зенека је саопштила да је вакцина уклоњена са тржишта из комерцијалних разлога, као и да се више не производи нити испоручује, јер су је замениле ажуриране вакцине које су ефикасне против нових сојева ковида 19.

Консултант Уницефа за вакцине и имунизацију др Драгослав Поповић наводи за РТС да је у Србији врло мали број људи примио вакцину Астра-зенека.

"Негде око 1,5 одсто од свих оних који су вакцинисани и кажем опет, они су били под надзором, и није било никаквих озбиљних негативних реакција", наводи Поповић.

Да ли и ко може поднети тужбу у случају нуспојава

На питање да ли неко из Србије може да тужи компанију уколико сумња да после вакцинације има одређене неуспојаве или тегобе које није имао пре вакцинације одговара: 

"Мислим да је нешто што је ново и у нашем правном систему и у нашем друштву уопште, не могу да одговорим на то питање, али у сваком случају ако постоји нека разумна дискусија и дискусија на основу доказа, мислим да је врло једноставно то доказати. Кад се ради о неуспојавама после вакцинације, оне су очекиване у неком периоду, максимално три месеца након што је вакцина примљена и то да неко може данас две године након што се престала употребљавати та вакцина да пријави, мислим да је потпуно ван неке здравствене логике", наводи Поповић.

С друге стране, додаје гост Београдске хронике, Агенција за лекове и Батут који прате неуспојаве везано за ову вакцинацију нису пријавиле ни једну озбиљнију реакцију на ову вакцину.

У Србији су се поред Астра-зенеке користиле и Фајзер, Спутњик и кинеска Синофарм вакцина. На питање да ли оне имају неке нуспојаве или да ли можемо да очекујемо тужбе неких других грађана који су примили ове вакцине одговара: 

"То што се тиче тужби, то је једна посебна тема, ја бих рекао. Кад се ради о праћењу свих вакцина, ми их пратимо од момента кад су те вакцине ушле у процес клиничких испитивања, па и годинама након што су те вакцине искоришћене. То ради, не само регулаторне агенције, агенције јавног здравља у земљама у којима се вакцинација спроводи, него се то ради и на неком глобалном нивоу. Постоји Комитет светске здравствене организације који стално контролише све податке које излази и који је задужен за то да дигне црвену заставицу ако је нешто забрињавајуће. То се наравно не дешава", наводи Поповић.

Што се тиче нуспојава, додаје гост Београдске хронике, ми имамо различите појаве које су могуће после коришћења различитих вакцина. То је све јако транспарентно.

"Свака вакцина, а ми смо их имали шест у једном моменту, је регистрована и при нашој агенцији све информације о томе су биле доступне не само на сајту агенције, него свим здравственим радницима. Морам да кажем да што се тога тиче, нама изненађења нема", истиче Поповић.

На питање коју је вакцину примио одговара: Прво кинеску, онда Фајзер, па бивалентни Фајзер.

Наводи да апсолутно није забринути из било којег разлога због тих миксова вакцина које је примио.

 О повлачењу АстраЗенеке са тржишта

Говорећи о повлачењу вакцине АстраЗенека са тржишта наводи да је цела збрка настала јер је вест пренета на збуњујући начин.

"Значи, врло је важно да се тих неколико елемената о којима ми говоримо овде рашчлане. Тужба је једна ствар. Оно што је повлачење вакцина је нешто што је сасвим логично у овој ситуацији. На крају крајева тим вакцинама се нико не вакцинише више од годину дана и обзиром на то да знамо у ком правцу ковид вирус иде, сигурно је да се та вакцина више неће користити. Она је једноставно у моменту кад је коришћена имала и одиграла своју улогу", наводи гост Београдске хронике.

Указује да се већ тада говорило о томе да ризици од вакцине постоје, али су ти ризици, како каже, далеко мањи од онога што су бенефити вакцинације.

"Оно што је треће и што је врло важно, то је да све те информације које су сада дошле, а које су везане за ризике после употребе те вакцине, нису нове, нису ништа што је дошло, што је било скривано. Ми смо за њих знали, оне су долазиле онако како су се студије радиле и оне су биле познате и у сваком случају све те реакције о којима ми говоримо данас су у домену нечега што је прихватљиво и вакцинација том вакцином доноси бенефит за свакога ко се с њом вакцинише", каже Поповић.

Указује да вакцина Астра-зенека потиснута другим вакцинама који су се појавиле релативно брзо, а које су имале већу ефекасност него ова вакцина

"Ако се сећамо, ми смо говорили кад је почела вакцинација са том вакцином о томе да је код особа, посебно женског рода, млађе од 50 година, тај ризика био нешто већа и та вакцина никад није била коришћена, рецимо код трудница. И та вакцина је одрадила свој посао, али је она једноставно постала, да кажем, једноставно је потиснута другим вакцинама који су се појавиле релативно брзо. А које су имале већу ефекасност него ова вакцина", наводи Поповић.

Истиче да је вакцина Астра-зенека одиграла изузетно важну улогу на глобалном нивоу јер је то била једна од вакцина која је била највише доступна у земљама које нису имале друге вакцине.

"Тако да се у тим земљама нешто дуже користила ова вакцина. Астра-зенека је пласирала неких три милијарде доза. Оне су праћене и оне су заиста одрадиле свој посао на најбољи могући начин", наводи Поповић.

САД никад нису дале дозволу за коришћење вакцине АстраЗенека

Сједињене Америчке Државе никад нису дале дозволу за коришћење Астра Зенека. Гост Београдске хронике наводи да је разлог то што су САД прве имале приступ вакцинама мРНА, а које су, како каже Поповић, биле у то време технологија број 1.

"Оне су те вакцине првенствено користиле у оквиру САД, а тек касније кад се производња проширила дозволили су да се те вакцине користе и у другим земљама", наводи гост Београдске хронике.

Више од 60 одсто људи на планети верује вакцинама против ковида

Анкете су показале да више од 60 одсто људи на планети верује вакцинама против Ковида. Гост Београдске хронике наводи да је то изузетно битно.

"Мислим да је то изузетно битно да је то већина и поред свега, и поред инфодемије, и поред све конфузије која је врло често била и у медијима, и у друштвеним медијима, и у неким јавним дискусијама. Ја се надам једноставно да ће људи да виде ово као нешто што је доказ да транспарентност у овом процесу је број један", наводи Поповић.

Указује да су вакцине и даље највише и најбоље испитана медицинска средства.

"Ми смо током пандемије имали историјску прилику да употребимо десетине милијарди доза вакцина. То искуство које смо имали било је драгоцено, ми смо пратили вакцинацију, те неуспојаве ни са једном вакцином нису изашле изван онога што је било од самог почетка приказано и ефекат који су те вакцине имале глобално се мери у десетинама милиона живота који су спашени", закључио је Поповић.

Цело гостовање Драгослава Поповића можете погледати у видеу на почетку текста.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара