Читај ми!

Уочи Светског дана слободе медија порука да је потребно заштитити новинаре

Сутра се обележава Светски дан слободе медија. Обележава се од 1993. године одлуком Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе медија и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања. Бројне организације указале су на проблеме са којима се суочавају новинари и медији у којима раде.

Удружење новинара Србије навело је у свом прогласу поводом Светског дана слободе медија да ће годину између два Светска дана новинари у Србији памтити по готово двоструко већем броју претњи, притисака и напада у односу на период између 3. маја 2021. и 3. маја 2022. године, али и по охрабрујућој првостепеној пресуди у поновљеном поступку за паљење куће Милана Јовановића којом је бивши председник Општине Гроцка осуђен на пет година затвора.

УНС је, како се наводи, у протеклих годину дана евидентирао укупно 140 случајева претњи, притисака и напада, што је готово двоструко више него у 2021. години, када су у УНС-овој бази забележена 74 случаја.

Најучесталији покушај гушења слободе медија, како наводе из УНС-а, биле су претње које су новинари добијали преко друштвених мрежа.

СИНОС: Највећем броју новинара у Србији плате мање од републичког просека

Највећи број новинара у Србији, чак 90 одсто њих, није довољно плаћен и плате су им мање од републичког просека, а често су и на нивоу минималне зараде, наводи се у прогласу Синдиката новинара Србије (СИНОС) издатом поводом Светског дана слободе медија који се обележава сутра.

СИНОС оцењује да нема слободних медија уколико у њима раде новинари у страху од експресног отказа за прејаку критику, без достојанствених услова рада и адекватне зараде, ангажовани са лабавим уговором или без њега.

Синдикат новинара Србије позива медијску заједницу да подржи његове захтеве за достојанствене услове рада у медијима и одговорно новинарство, за дијалог синдиката и послодаваца уз подршку државе и потписивање гранског колективног уговора, јер како наводе, искуства из Европске и Међународне федерације новинара (ЕФЈ и ИФЈ) потврђују да је то једини начин да се новинарска удружења изборе за интегритет новинара и професионално новинарство.

Савет Европе: Све више насиља над новинарима у многим европским земљама, потребна заштита

Поводом обележавања Светског дана слободе медија 3. маја, генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић позвала је европске владе да заштите новинарство и да безбедност новинара и других медијских актера поставе као политички приоритет.

"Kако су новинари и други медијски актери све више изложени непотребном притиску, застрашивању, насиљу и другим облицима мешања у њихов рад у многим европским земљама, постало је хитно осмислити националне акционе планове за безбедност новинара", поручила је Пејчиновић Бурић, наводи се у саопштењу Савета Европе.

Kако је навела, владе треба да се позабаве потребом да ојачају заштиту новинара, ефикасно кривично гоне починиоце кривичних дела над њима и да подигну свест у друштву о кључној улози независних медија у очувању истинске демократије.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво