Читај ми!

Посао за најбоље, 200 лекара и 500 медицинских сестара и техничара почиње са радом

Да би у нашем здравственом систему радили најбољи, као и да би остали у земљи, и на крају ове године најбољи дипломци медицинских факултета и средњих медицинских школа добиће посао. Посао и специјализације добило је 200 младих лекара са просеком 9,5 и 10. Уговоре о раду добило је још 500 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа, будућих сестара и техничара. У оквиру Програма запошљавања најсупешнијих, који је Министарство здравља покренуло 2018, до сада је запослено 511 лекара и 900 медицинских сестара и техничара.

Ово већ постаје традиција, рекао је за РТС директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин, подсећајући да се од јуна 2018. године на сваких шест месеци примају млади медицинари.

Ашанин каже и да је већина запослених лекара остала на местима за која су показали интересовање.

Дипломац Медицинског факултета Универзитета у Београду Душан Живановић показао је интересовање за дијабетес и болести метаболизма.

"Захваљујући успеху, волонтирању и научном раду, успео сам да добијем место. Успех, односно оцене само су једно мерило, а рад у клиничким условима нешто где тек треба да се докажемо", каже Душан.

Директор Универзитетског клиничког центра Србије каже да држава и Министарство здравља имају план и ствара се нова база за успешан здравствени систем.

"Овога пута људи су се јављали и за области где раније није било толико интересовања – од опште хирургије, патологије до радиологије и анестезиологије, а то су све области где смо имали дефицит кадра. Дипломци, њих сто тридесет двоје, који су раније примљени, сви они су радили и у Батајници. Наше искуство с њима и њихов рад показао је да су они били не само успешни студенти већ и да ће бити добри лекари", рекао је професор Милика Ашанин.

Када је реч о епидемији коронавируса у нашој земљи, ситуација је повољнија, али и даље крхка и може лако да се поквари, каже директор КЦС.

"На Инфективној клиници имамо око 80 прегледа дневно, што је за трећину мање него у октобру и новембру. Међутим, претходних дана имали смо благи пораст и нових случајева и пријема у болнице. Тренутно је на болничком лечењу у Батајници око 340 пацијената, од њих је 21 пацијент интубиран", навео је Ашанин.  

Директор КЦС наглашава да морамо да пратимо шта се дешава у региону и другде у свету.

"Омикрон сој постаје доминантан у Америци и продире даље јер је врло заразан и чак и они који су прележали ковид имају 40 одсто веће шансе да се поново заразе овим новим сојем", рекао је за РТС професор Милика Ашанин.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи