Читај ми!

Право на сутра: Расељени у Неготину

Многи Срби прогнани са Косова и Метохије 1999. године нису ни слутили да ће уточиште пронаћи у колективним центрима у Неготину. 

Породица Арсић из Гњилана у једној соби живела је четрнаест година. У скученом простору тако су подизали и школовали децу и уједно бринули о старијим и болесним члановима породице, многи из Призрена, Пећи, Гњилана, Приштине и других места.

После колективног центра за расељене породице, које су остале у Неготину, али и за избеглице из Хрватске и социјално угрожена лица изграђена је зграда, каже Верица Црногорац из Повереништва за избеглице и расељена лица у том граду. Додаје да још неколико породица није збринуто и да плаћају кирију. Њихов мукотрпан живот и даље траје јер немају довољно средстава за живот. Имају минималне пензије и надокнаду од осам хиљада и петсто динара. Кажу, да од тога не могу да плате ни лекове а за живот се сналазе и трпе. Нису продали имовину која им је остала на Косову и Метохији, желе да се врате, али им је све што су имали уништено. Подршку за повратак и сигурност, кажу, немају.

У Неготину и околним селима попут Чубре, Карбулова, Брестовца, Видровца, Сиколе, од давнина живе Срби пореклом са Косова и Метохије. Старешина храма Свете Тројице у Неготину, протонамесник Марјан Керчуљ каже да су са Косовом и Метохијом нераскидиве везе, како некада тако и данас, и да ће тако увек и бити и поред тешкоћа које трају у том делу земље.

Аутор емисије Светлана Вукмировић

Сниматељ Горан Копривица

Тонски сниматељ Мирослав Радишић

Расвета и возач Далибор Милутиновић

Монтажа Никола Манић

Реализација Весна Новаковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи