Читај ми!

Хипохондрија

Истраживање Евростата показало је да су Срби други највећи хипохондри у Европи, јер преко милион становника код лекара опште праксе оде 10 и више пута годишње. Зашто је то тако, како препознти симптоме хипохондрије, и како је лечити, сазнајемо у овонедељној емисији Студија знања која полази од незваничног хипохондарског гесла "Болестан сам – док се не докаже супртоно."

Колико времена је потребно да прође када неко дође на психотерапију да би могло да се закључи да  је неко хипохондар, шта изазива хипохондрију и да ли је могуће да хипохондар толико чврсто мисли да је болестан, да се на крају стварно разболи, открива нам наша стална гошћа за ову тему, психолог и психотерапеут Мартина Кварантан Шмитран.

Постоји ли узраст у ком се хипохондрија најчешће јавља, и који тип или типови личности би били најподложнији том прекомерном страху, и шта подразумевамо под појмом сајберхондрија, сазнајемо од психолога и психотерапеута Маријане Бошковић.

Студенти медицинског факултета често умеју да кажу да је свако од њих бар у неком тренутку свог студирања био хипохондар. Каква је ситуација са студентима Фармацеутског факултета, говори нам фармацеут Ивана Зимоњић, која ће нас упутити и како да фармацеут заштити пацијента од непотребног коришћења лекова.

До скоро, већина корисника кретала се интернетом потпуно несвесни могућности о праћењу. Међутим данас све више има оних који знају да сваки дигитални траг може угрозити приватност. Некада тај страх од праћења прелази границе нормалности, па се врло често чује коментар да су такве особе "хипохондри". Како бисмо сазнали на који начин да заштитимо своју приватност у сајбер простору и до каквих злоупотреба података долази на интернету позвали смо у госте Александра Стевановића, научника сарадника на Институту за социолошка и криминолошка истраживања.

Песме "Help" Битлса, "Данас сам луда" Јосипе Лисац и "Killing me softly", слушамо у извођењу Тамаре и Андре Жежељ.

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи