Читај ми!

Гласови из прошлости – приче о легатима

"Гласови из прошлости – приче о легатима“ је нови документарни серијал који емитујемo од 06. октобра недељом од 14.25 на Другом програму РТС-а.

Кроз 12 полусатних емисија серијал истражује важну област наше културе – легаторство.

Инспирисани чувеном Андрићевом мисли да сви ми умиремо само једном, а велики људи по два пута, једном кад их нестане са земље, а други пут кад пропадне њихова задужбина – аутори су феноменолошким приступом настојали да пронађу одговоре на следећа питања: шта су легати и колико су нам важни, ко су наши највећи дародавци и задужбинари и шта их је покретало да остављају своју имовину друштву, који су највећи проблеми са којима се стручњаци у музејима данас суочавају, какав је наш однос према културном наслеђу а како се европске земље односе према легатима. Коначно, да ли је могуће сагледати будућност у којој би наши важни поклони могли да буду чувани и сачувани на најбољи начин и да ли смо у стању да, пратећи најбоља европска решења, легате учинимо живим делом културне и образовне сцене.

Бројне културне институције подржале су истраживачки рад Редакције општеобразовног програма и одазвале се позиву за учешће у серијалу "Гласови из прошлости“.

У феноменолошким емисијама говоре: проф. емер. Милена Драгићевић Шешић, теоретичарка културе, проф. емер. Ирина Суботић, историчарка уметности, др Јасна Јованов, историчарка уметности, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности, Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, мср Тамара Огњевић, историчарка уметности и директорка Артис центра, Маријана Коларић, директорка Музеја савремене уметности, Весна Буројевић, директорка Музеја позоришне уметности, Филип Брусић Ренауд, директор Куће легата, Ангелина Банковић, музејска саветница Музеја града Београда, Војин Ђекић, управитељ Задужбине Николе Спасића, Драгана Љубеновић, кустос Народног музеја Србије, Сузана Спасић, директорка Фондације "Олга Оља Ивањицки“, Виктор Лазић, председник Удружења "Адлигат“ и Дејана Оцић, филозоф.

У серијалу су представљене и наше најуспешније поклон-збирке: Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија "Милан Коњовић“, Галерија слика "Сава Шумановић“, Музеј афричке уметности – Збирка Веде и др Здравка Печара, Манакова кућа – Етнографска збирка Христифора Црниловића и Галерија Милене Павловић Барили.

Стручни консултант у раду на серијалу била је др Јадранка Божић, антрополог.

Уредник и сценариста емисија Невена Милић

Редитељ Маша Вујошевић

Наратор Дејан Грујић

Директор фотографије Драган Лапчевић

Сниматељ Милан Станић

Монтажер Петар Шумоња

Лектор Данка Белошевић

Главни организатор Биљана Јовановић

Сценограф Татјана Ивановић

Графички дизајн Драган Буловић

Музички уредник Ана Павловић

Дизајн звука Марко М. Вучковић, Драгана Робертсон

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи