Читај ми!

Мира Бртка – Повратак у Рим

Ретроспективна изложба Мире Бртке у репрезентатвом простору Националне галерије модерне и савремене уметности у Риму, током минулог лета, била је један од најистакнутијих изложбених догађаја у граду на Тибру. Средином јула екипа РТС-а присуствовала је отварању изложбе ове, сасвим издвојене фигуре нашег, али и европског културног простора, харизматичне и вишеструко талентоване, сликарке, костомографкиње и редитељке.

Изложбу, којом је обухваћено више од сто Брткиних радова из свих стваралачких периода, са тежиштем на сегменту који је настао током њеног боравка у Риму, насловљену "Будућност је иза нас", представљену на око 1000 квадратних метара овог репрезентативног здања, осмислио је међународни кустоски тим. Овај дуго и темељно припреман подухват, уприличен на десетогодишњицу смрти, Бртку је вратио у амбијент у којем је настао крупан сегмент њеног опуса.

Бртка је рођена у Новим Бановцима 1930. године. По завршетку студија режије на београдској Академији за филмску и позоришну режију, 1959. године, одлази у Рим, где ради у флмској индустрији, и где стиче диплому на сликарском одсеку Академије лепих уметности. У првој половини 60-их година 20. века, Мира Бртка постаје активни учесник римске уметничке сцене, која је тих година била изузетно жива, напредна и интернационално оријентисана. Била је равноправни актер римског, али и југословенског и српског уметничког простора. Од самог почетка Бртка је стварала у домену апстракције. Њено стваралаштво у домену визуелних уметности одвијало се у знаку сталних консеквентних промена - од постенформела, до нових постмодернистичких тенденција, у медију сликарства, везених слика, скулптуре, анимације, филма. Њена дела налазе се у бројним приватним и јавним колекцијама широм света.

Изложба у Риму, којој су италијнски медији посветили значајну пажњу, привукла је бројне актере римске уметничке сцене, кустосе, критичаре, галеристе, уметнике, али и пријатеље и родбину Мире Бртке.

О изложби, као и о стваралаштву, личности и сећањима на Миру Бртку, у емисије говоре: директорка Националне галерије модрене и савремене уметности у Риму, Рената Кристина Мацантини, кустоси изложбе Лудовика Роси Пурини и др Анђело Букарели, један од аутора поставке, архитекта, проф. Франко Пурини, оснивач Фондације Мира Бртка, Мирослав Родић, историчар уметности, проф. др Јеша Денегри, као и Брткини пријатељи, сарадници и рођаци: визуелни уметник Кармело Ромео, затим, Грација Корадини Шмит, супруга сликара Алда Шмита који је заједно са Бртком био члан међународне уметничке групе Илуминасион, потом, Јасмин Девремичи, ћерка сликарке Генђај Каспачи, као и Брткина сестра, Мира Долинај, и сестричина Ивета Шрам.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић

Сниматељ: Драган Радосављевић

Монтажети: Нада Зилџић и Душан Заложник

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару