Читај ми!

Поранила берба

Врелина, температуре преко 40 степени и јако сунце убрзало је зрење грожђа па је од почетка августа веома живо у српским виноградима. Упркос летњим врелинама на бројним фестивалима пију се врхунска вина. У Требињу је традиционални салон „Жилавке”. Август је месец када се у Немачкој пије ризлинг на фестивалима у Мозелу, Бернкастелкусу и Кохну. И Нишка тврђава окупила је винаре из земље и иностранства.

Од пре десетак година један Шкот и једна Сремица у својим виноградима на Фрушкој гори почели су да производе биодинамичка и органска вина. Осмислили су иновативни и јединствен начин рада у винограду и подруму. Винарија је симбол посвећености и квалитета, спој традиције и модерног.

Десетак километара од Књажевца у селу Потркање сместило се породично газдинство и винарија са вишегенерацијском традицијом браће Јовић. Грожђе произведе на сопственим виноградима, на околним сунчаним брежуљцима на надморској висини 250 до 300 m. Климатски услови и утицај Старе планине и Тупижнице, које окружују књажевачко виногорје, обезбеђују одличне услове за гајење белих и црних сорти грожђа.

Недалеко од Јовића је Подрум Џервин, основан 1927. године. Имао је тада око 700 хектара својих винограда и производио 6 милиона литара стоног, квалитетног и врхунског вина.  Данас Џервин у свом саставу има плантаже од 239 хектара. Виногради на позицијама Бошево и Штипина заузимају 40, вишња 111 и шљива 88 хектара. У виноградима доминирају беле сорте грожђа – рајнски и италијански ризлинг и „совињон блан” и црвено сорте „каберне совињон”, „мерло”, „франковка”,„пино ноар” и „мускат хамбург”.

Уредник: Душан Величковић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње