петак, 06. сеп 2024, 15:45
Поранила берба
Врелина, температуре преко 40 степени и јако сунце убрзало је зрење грожђа па је од почетка августа веома живо у српским виноградима. Упркос летњим врелинама на бројним фестивалима пију се врхунска вина. У Требињу је традиционални салон „Жилавке”. Август је месец када се у Немачкој пије ризлинг на фестивалима у Мозелу, Бернкастелкусу и Кохну. И Нишка тврђава окупила је винаре из земље и иностранства.
Од пре десетак година један Шкот и једна Сремица у својим виноградима на Фрушкој гори почели су да производе биодинамичка и органска вина. Осмислили су иновативни и јединствен начин рада у винограду и подруму. Винарија је симбол посвећености и квалитета, спој традиције и модерног.
Десетак километара од Књажевца у селу Потркање сместило се породично газдинство и винарија са вишегенерацијском традицијом браће Јовић. Грожђе произведе на сопственим виноградима, на околним сунчаним брежуљцима на надморској висини 250 до 300 m. Климатски услови и утицај Старе планине и Тупижнице, које окружују књажевачко виногорје, обезбеђују одличне услове за гајење белих и црних сорти грожђа.
Недалеко од Јовића је Подрум Џервин, основан 1927. године. Имао је тада око 700 хектара својих винограда и производио 6 милиона литара стоног, квалитетног и врхунског вина. Данас Џервин у свом саставу има плантаже од 239 хектара. Виногради на позицијама Бошево и Штипина заузимају 40, вишња 111 и шљива 88 хектара. У виноградима доминирају беле сорте грожђа – рајнски и италијански ризлинг и „совињон блан” и црвено сорте „каберне совињон”, „мерло”, „франковка”,„пино ноар” и „мускат хамбург”.
Уредник: Душан Величковић
Коментари