уторак, 23. јул 2024, 17:20
Траг: Кипар, земља богиње Афродите
Кипар је острво сунца, љубави, вина и добре хране, а како би другачије у домовини богиње Афродите.
Налази се на раскршћу између Европе, Азије и Африке. Кухиња је право богатство Кипра. Егзотични укуси и мириси једноставно омамљују. Кипрани су познати по традиционалном начину припремања хране, а на трпези се нађу морски плодови и мешавина грчке, медитеранске и оријенталне кухиње. Прави су љубитељи добре трпезе.
Породица Софије Кириаку свакодневно прави сир халуми, јогурт и хлеб од киселог теста који пече у пећи на дрва. Халуми је специфичног укуса, кажу да је бољи што више шкрипи у устима. На трпези Кипрана је готово свакодневно. Сазнали смо и како се припрема у селу Летимбу, близу Пафоса, на око 400 метара надморске висине.
А где је сир, ту је и вино. Кипрани кажу да је њихово вино најстарије на свету! Праве га 4 000 година. Према легенди, мештане је лично Дионис, бог вина, учио како се прави то пиће. Путеви вина, занимљива је тура током које се обилазе виногради и домаћинства у околини Ларнаке и приобалног Лимасола. Због велике популарности и савршеног укуса, сваког септембра у Лимасолу се одржава фестивал вина.
Са око 340 сунчаних дана годишње, ово медитеранско острво има повољну климу током целе године, па су плаже, неке дуге и до 15 км, пуне туриста.
Инспиративан због своје дуге и необичне историје, привлачан због туризма и природних лепота, чувен као рај за бизнисмене – све је то Кипар. Несвакидашње острво у источном делу Средоземног мора. То је острво из два дела, грчког и турског, неутралне „зелене линије” и две војне базе Уједињеног краљевства. Вековима ово острво чува и тајну „Тајне вечере”. Реч је о везу који потиче из једног села на Кипру. У каквој су вези Кипар и чувена фреска, одговор је потражила екипа емисије Траг.
Аутор: Небојша Котлајић
Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељ: Зоран Шкрбић
Монтажа: Милан Крстески
Коментари