Читај ми!

Микеланђело Пистолето – Превентивни мир

Изложба "Преветивни мир“ Микеланђела Пистолетау београдском Музеју савремене уметности, која је отворена 10. маја и траје до 10. септембра, осврт је на свеукупно стваралаштво једног од најистакнутијих савремених светских и италијанских стваралаца, почевши од 60-их година 20. века па до све до његових најновијих QR слика. Изложба и боравак Пистолета у Београду, један је од најексклузивнијих културних догађаја у нашој средини у скоријем периоду.

Пистолето је рођен 1933. године у Бјели, у Северној Италији. Један је од оснивача и главних протагниста неоавангардног покрета Arte povera (Сиромашна уметност), који настаје у Италији крајем 60-их година 20. века. Излагао је широм света. Његова дела заступљена су у најугледнијим светским музејима и колекцијама. Добио је бројне награда и признања. Златни лав за животно дело на Бијеналу у Венецији додељен му је 2003. године, а 2013. одржао је самосталну изложбу у париском Лувру.

Већ готово седам деценија, Пистолето развија свој холистички и хуманистички приступ, где уметности додељује централну улогу у позитивном развоју глобалне цивилзације. У свом стваралаштву он захвата у широко поље, од античке Венере до вештачке интелигенције, од архетипа до савремених еколошких проблема.

Свет је један, без обзира на удаљености појединих тачака и разлике које постоје. Тако је било увек – у праисторији, у антици, новом веку, а тако је и данас. Светом су увек владале турбулентне тензије супротности. А тај исти свет би могао да живи у хармонији, складу и миру - тако би могла да гласи доминантна порука коју нам Пистолето шаље својом изложбом у београдском Музеју свремене уметности.

У емисији Арт зона са Микеланђелом Пистолетом разговара Данијела Пурешевић, о концепцији изложбе говори кустоскиња изложбе, директорка београдског Музеја савремене уметности Маријана Коларић, а своја сведочења износе и историчари уметности Биљана Томић и др Јеша Денегри, који су Пистолета упознали пре више од пола века, када је он са својом авангардном групом Lo Zoo наступао у оквиру ликовног програма Битефа.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Сниматељ: Милан Станић

Монтажер: Мирослав Николов

Режија: Марко Шотра

 

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару