Читај ми!

Шта те боли?

Од момента доласка на свет ако нам је ишта загарантовано то је искуство бола. Тај – физички бол или та – душевна бол. Неретко су повезани, а подједнако су опасни ако се игноришу и правовремено не лече. Како лечимо бол, на који начин се суочавамо са њим, како се односимо према људима који су у болним психофизичким стањима и које проблеме по овим питањима уочавају хуманистичке науке – тема је овонедељног издања Студија знања: Шта те боли?

О томе шта је бол из угла медицине и психологије у првом делу емисије разговарамо са професором Дејаном Нешићем, шефом катедре за медицину бола Медицинског факултета у Београду, и психологом и психотерапеутом Ланом Вучичевић Миладиновић. Они ће нам открити шта је бол, како измерити и од чега зависи његов праг, која је његова функција, а указаће нам и које су опасности по наше емотивно стање када се са болом не суочавамо.

У другом део емисије бол сагледавамо из антрополошког и социолошкг угла са Љиљаном Пантовић са Института за филозофију и друштвену теорију и професорком Јасном Хрнчић са Факултета политичких наука. Сазнаћемо да ли је појам бола културолошки одређен, у каквој су вези бол и начин на који други реагују на њега, као И зашто не смемо потценити патњу код деце.

Једно од најлепших животних искустава је постати родитељ, а жене које су рађале знају да су први моменти са бебом испуњни необјашњивом срећом. Ипак, цело искуство рађања, припреме, па и сналажења у првим данима са бебом испуњено је бројним недоумицама, страхом од физичког бола и постпорођајних психичких стања. О свему томе разговарамо са уредницом портала Бебац, Јеленом Ћирић Николић.

Лепо је имати некога ко нас штити од лажи и пружа утеху од често болне свакодневице. То је најлепше отпевао Влада Дивљан чију песму "Све лажи света" слушамо у извођењу Таре и Дарије Њего, које ће нам извести и песме "Tears in heaven" коју у оригиналу изводи Eric Clapton, и "Someone like you" певачице Аделе.

Одговорни уредник редакције општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара