Читај ми!

Мартек

Један је од најаутентичнијих гласова југословенског уметничког простора, који је из поља поезије почетком 70-их година 20. века закорачио у простор нове уметничке праксе, односно, концептуалне уметности, Владо Мартек, у Београду је током марта, у Галерији Б2, приредио изложбу насловљену "Изрећи свекао Хамлет у представи“, којом је начињен сажет преглед његовог свеукупног стваралаштва, од почетка 70-их година протеклог века до данас.

Заступљене су фотографије, графике, колажи, асамблажи, фото документација ленд арта - остварења где се промишља поезија и уметност, и, с друге стране, тзв. геополитички радови – својеврсне уметничке интервенције на географским картама или фиктивне, поетске мапе.

У склопу ове изложбе, на београдском Новом гробљу, на гробу Бранка Миљковића, Мартек је извео поетску агитацију, једну у низу посвета великим светским песницима.

Песник и концептуални уметник Владо Мартек рођен је у Загребу 1951. године. У другој половини 70-их био је члан Групе шесторице уметника, концептуалне оријентације.

На уметничкој сцени присутан је од почетка 70-их година 20. века, где се првобитно бави визуелном и конкретном поезијом, потом концептуалном уметношћу и акционизмом, као и уметничким књигама, а током осамдесетих година своје деловање шири на поље сликарства, вајарства, графике и ленд арта.

Излагао је широм света. Између осталог, његова дела налазе се у збирци Центра Помпиду у Паризу, као и Музеја модерне уметности у Њујорку.

У емисији Арт зона са Владом Мартеком разговара Данијела Пурешевић, а његово стваралаштво тумачи историчарка уметности Нева Лукић.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво