Читај ми!

АРХИВ.doc

Десет година од смрти редитеља Пита Теслића

Петар Пит Теслић, позоришни, радио и ТВ редитељ и преводилац (Беч, 10. 04. 1933 - Београд, 27. 04. 2014)

Рођен је у породици Милоша Теслића, индустријалца, власника сисачке фабрике алкохола, квасца, сирћета и других производа "Сегестике" и мајке Хелене, једне од првих жена кино-аматера у Краљевини Југославији. Отац Милош брутално је убијен за време НДХ, а Петар је заједно са млађим братом и мајком одведен у један од логора, спасило их је то што је његова мајка Хелена била Немица.

Похађао је гимназију у немачком Бикенбургу, а потом и Прву мушку у Београду. Студирао је хемију на Природно-математичком, германистику на Филолошком факултету, а режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију, у класи проф. Вјекослава Афрића и проф. др Хуга Клајна.

Био је стални редитељ Народног позоришта у Зеници од 1961. до 1966, а потом је радио као слободни уметник. Режирао је више од 50 представа на позоришним сценама Београда, Мостара, Сплита, Осијека, Ужица, Зајечара, Суботице… Његова најизвођенија и најдуговечнија представа била је монодрама "Живео живот Тола Манојловић" коју је деценијама (од 1967. до 2011.) играо Петар Краљ у Атељеу 212, а Теслић ју је режирао на основу текста Моме Димића.

Теслић је режирао око 200 радио-драмских дела на свим програма Радио-Београда, а највећи део редитељског ангажмана посветио је телевизији. Само у ТВ Београд режирао је више од 400 наслова у готово свим жанровима. Дао је велики допринос визуализацији музике на телевизији, а посебно се истакао и режијама у области књижевности, позоришта, културе и уметности. Редитељ је ТВ серија: "Историја српске музике", са Драгутином Гостушким, "Историја српског песништва", са Николом Кољевићем, "Театар код Срба" са Владимиром Арсићем, преко 70 играно-документарних филмова, 10 ТВ филмова о историји позоришта и културе у Срба. Теслићева редитељска свестраност указују на аутентичног ТВ ствараоца.

Превео је више драмских текстова са немачког и енглеског језика и био је члан Удружења књижевних преводилаца и Удружења драмских уметника Србије.

Питова рана сећања, Трезор - Те 2009. разговор и дружење са Питом Теслићем било је веома занимљиво и корисно за историографију РТС-а, јер је на снимање донео неколико филмова које ТВБ није сачувала и неколико филмова из породичне збирке које је снимала његова мајка Хелена између два рата и који су немерљиве вредности. Разговори о Теслићевом телевизијском животу и раду премијерно су емитовани у "Трезору" 2011. у три емисије, а данас поводом десет година од смрти гледате други део, који је снимљен на аутентичном месту, у првом ТВ Студију на Београдском сајму. Обилазећи Студио и све пратеће просторије, пролазимо са редитељем кроз својеврстан времеплов живота и рада Телевизије Београд. Касније, на обали Саве иза самог Студија, где су се и шездесетих а и касније одмарали после живог извођења или дуготрајних снимања сви радници ТВБ, Пит казује своје успомене на детињство, родитеље, брата... на рано упознавање са тајнама фото и филмске уметности.

- Учесници: Петар Пит Теслић, саговорник Бојана Андрић

- Сниматељ Борислав Ристовић, асистент сниматеља Жарко Тадић, сниматељ звука Бојан Ковачевић, микроман Никола Мишић, расветљивач Мирослав Давидовић, сарадник сниматељ Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, уредник истраживач Весна Игњатовић, графичка обрада Мићун Дринчић, монтажер Милорад Ћитић, монтажер-реализатор Бранислава Теодосић, уредник Бојана Андрић

- Снимано 06.02.2009, премијерно емитовано у "Трезору" 16.05.2011; Редакција за историографију

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара