Читај ми!

Христос воскресе радост донесе – Ковиљ

Поводом највећег празника у хришћанској години Редакција Општеобразовног програма снимила је у манастиру Ковиљу и његовој непосредној околини васкршњу емисију. Емисија има задатак да гледаоцима пружи едукацију о великом празнику, догађајима у вези са њим и самом празновању Васкрса.

Кроз емисију гледаоце ће на својеврсан начин водити старешина манастира Ковиљ, професор на Богословском факултету у Београду, Владика Јегарски Порфирије.

Гледаоци ће кроз емисију сазнати зашто Васкрс сматрамо највећим хришћанским празником, који су догађаји обележили последњу недељу Христовог земаљског живота - Велику недељу. Такође, сазнаћемо више о Великом петку, Великој суботи - дану између Христовог страдања и Васкрсења и о самом најрадоснијем дану који сведочи победу живота над смрћу, светла над тамом - Васкрсу. Васкршња емисија пружиће гледаоцима и духовну поуку о највећим хришћанским и, можемо рећи, универзалним људским вредностима, љубави међу људима, љубави за све што је створио Господ, о милосрђу и свакако, праштању.

Владика Јегарски Порфирије говориће и о суштини поста, његовом значењу и значају.

Емисија ће пружити поуку и о начину самог празновања Васкрса, о литургији, празновању у заједници са црквом и о лепим обичајима који употпуњују празновање. Међу њима је свакако најстарији и најраспрострањенији обичај фарбања јаја, који собом носи и лепу симболику о непрекидном, вечитом животу.

Празничном духу емисије "Христос воскресе радост донесе", допринеће и стихови наших познатих песника посвећени Васкрсу, међу којима су и стихови Ј. Ј. Змаја. Стихове говори глумица Маја Ладолеж. Наша представница на Дечијој песми Еврвизије, која је одржана на Кипру, Маја Мазић, отпеваће у емисији и неколико духовних песама.

Све то снимано је у јединственом амбијенту манастира Ковиљ на левој обали Дунава.

Посебан духовни и уметнички доживљај гледаоцима ће пружити живопис манастирске капеле, који садржи ретко виђену композицију Христовог страдања и Васкрсења.

Аутор емисије је уредник Милица Бајић Ђого, сниматељ Петар Вујанић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара