Читај ми!

АРХИВ.doc

Првих десет година Културног дневника

Културни перпетуум мобиле Први Културни дневник угледао је светло екрана и то Првог програма, до тада готово недоступном програмима из културе дужих од прилога у “обичном“ Дневнику, 17. фебруара 2014. уз велики одбљесак и позитиван први утисак. Овај утисак су осетили сви, и публика, и критика, и колеге, и они који су га осмислили и они који су га реализовали. За десет година емитовања Културни дневник је добио и “фото-робота“ свог просечног гледаоца, а то је високообразовани мушкарац, старости 50 година који са осталим гледаоцима прави не малу групу од око 200.000 људи који га прате сваког дана емитовања.

О “тренутку“ настанка Културног дневника који је трајао годинама, о великим припремама, колегијалном узбуђењу, о постављању нових темеља културе, како у телевизијском програму тако и у самим гледаоцима, о техничким и креативним иновацијама, младим снагама, о његовој садашњости и плановима за следећу деценију причају они који га из дана у дан, из недеље у недељу журно и жустро припремају већ целу деценију.

Учесници: уредник Војка Пајкић Ђорђевић, новинари Јелена Кнежевић, Миона Станимировић; монтажер Стеван Чворовић, организатор Миленко Јабланов, реализатори Маја Мандић, Сања Реџић; водитељ Драган Вучелић, Мирјана Бјелогрлић, одговорни уредник Редакције за културу од 2006. до 2105, Борис Миљковић, креативни директор РТС од 2008. до 2021; Снежана Стаменковић Јојић, уредник Културног дневника; Оливера Милошевић, одговорни уредник Редакције за културу од 2019; архитекта Слободан Малдини; ТВ критичар Драган Илић.

Сниматељи Душан Живковић, Вук Ћетковић, асистенти Милан Ресавац, Александар Вукобратовић, сниматељ звука Мирослав Гојковић, расветљивач Зоран Николић, организатор Марко Станић, графичка обрада Даниел Кузман, компјутерски дизајн и анимација Драган Буловић, музички сарадник Милица Јовановић, дизајн и обрада звука Марко М. Вучковић, колор корекција Драшко Пејановић, монтажер Нада Додиг Зилџић, уредници Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић; редитељ Ивана Стивенс

Снимано 05, 06. и 12. фебруара 2024, премијерно емитовање; Документарни програм-Историографија

У крупном плану - Филмски материјал за ову емисију из серије У крупном плану садржи три прилога: разговор са Мирком Ловрићем о уметничким фотографијама снимљен у његовом атељеу; затим прилог снимљен септембра-октобра 1977. на X Бијеналу младих у Паризу на којем су из Југославије учествовали уметници Зоран Поповић и Драгољуб Раша Тодосијевић из Београда, Младен Стилиновић из Загреба и Андраж Шаламун из Копра, а комесар Југословенске секције био је Јерко Денегри. Раша Тодосијевић показује два своја рада 200.000 линија на зиду галерије и перформанс Was ist Кunst? Трећи прилог је интервју који је редитељ Дејан Ђурковић обавио са познатим америчким водитељем Диком Каветом.

- Учесници: историчар уметности Мирко Ловрић, ликовни уметник Раша Тодосијевић, ТВ водитељи Дик Кавет и Дејан Ђурковић

- Сниматељи Тибор Звезданић, Братислав Грбић, редитељи Зоран Поповић, Дејан Караклајић

- Прeмијерно емитовано 24.10.1977, Редакција програма из културе, уредник Зора Кораћ

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво