Критичко размишљање

"Мислим, дакле постојим“, можда је најпознатија филозофска мисао на којој почива читава западна филозофија. И данас, неколико векова након Декарта, ова реченица је нека врста компаса у савременом свету јер нас мишљење обликује и чини аутентичним. Зашто је важно да критички промишљамо свет око себе и како нам та вештина помаже да разумемо промене које време неумитно доноси, тема је овонедељног Студија знања.

Зашто је потребно развијати критичко мишљење и како га подстицати код деце од раног узраста, сазнајемо уз управницу Института за психологију, Зором Крњаић, а са наставником историје у Петој београдској гимназији, Марком Пишталом, откривамо колико је изазовно и могуће објединити на часовима историје преношење поузданог знања о прошлости и истовремено развијати код ученика критичко размишљање о њима.

Cliova издања, у последње три деценије описана су, између осталог, као лектира за модерног интелектуалца. Колико уредници доприносе стварању тог модерног интелектуалца избором књига које ће објављивати, говори нам оснивач и главни уредник издавачког предузећа Clio, Зоран Хамовић.

Критичка разматрања уметности су важна у процесу стварања, дељења и разумевања уметности. Она нам помажу да видимо друштво кроз сочиво ствараоца. Која су знања потребна да бисмо процењивали и разумели савремену уметност, открива нам историчарка уметности Ана Ереш.

Филм као и позоришни комади обликују нашу културу, инспиришу промене, подстичу расправе и буде емоције. Такође, охрабрују нас да преиспитамо сопствена уверења. Сви можемо да будемо критичари уколико нам се нешто допада или не, али реч стручне критике ипак има посебну тежину. О значају критике разговарамо са драматуршкињом Даницом Пајовић.

Јелена Владовић, Ана Радосављевић и Даниел Богдановић изводе нам "Даљина дим и прашина“ групе Бајага и Инструктори, "Dont think of me“ извођачице Дидо, и "Another day in paradise“, коју у оригиналу изводи Phill Colins.

Одговорни уредник редакција Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара