Читај ми!

Савремени светски писци: Патрик Бесон

Бритке, луцидне, убојите реченице, обојене ничеанским парадоксом и разиграним хумором, донеле су, још у младости, француском писцу Патрику Бесону титулу најдаровитијег аутора своје генерације.

Пише романе, приповетке, есеје и публицистичке текстове. За роман "Дара" добио је Гран при Француске Академије, а за наслов "Брабанови" престижну награду Ренодо. Више од двадесет његових наслова објављено је код нас. Међу најпознатијима су "Јулије и Исак", "Пушкинова смрт", "Вештина завођења", "Срђан, Милош и Милена", "Али река ће убити белог човека"...

Као велики пријатељ Србије, средином деведесетих година прошлог века Патрик Бесон устаје против манихеистичког мишљења француских и светских медија и објављује есеј "Против клеветника Србије" - у коме указује да истина није увек на страни јачег - као и бројне полемичке текстове против једноумља европске јавности. У Србију је долазио небројено пута, а током недавног боравка у Београду, представио је један од својих нових наслова "Ђоковић, одбијам!"

У вечерашњој емисији, Патрик Бесон говори о томе зашто се у Београду осећа као код куће, због чега је објавио књигу о Новаку Ђоковићу, о љубави као теми без које нема романа, као и о Европи у којој данас преовлађују хитлеровске вредности.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељи Дејан Јовановић САС и Владан Бокаловић
Монтажа и режија Ивана Стивенс

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара