Читај ми!

Од кича до кемпа - некад и сад

Током новог издања "Часа анатомије" нећемо расправљати о укусима али хоћему о кичу и кемпу.

Појавама за које не постоји фиксна и јединствена дефиниција а које су дуговечне, свеприсутне у приватној и јавној сфери. Због чега је то тако, зашто не волимо кич а волимо кемп или је понекад обрнуто...

Док се кич перципира као нижи облик естетског, безвредан у својој претенциозности, кемп се успиње до феномена ангажованог стила, начина извођења културе, са субверзивним ефектом у домену субкултурног и мањинског које тежи позиционираности у уметничкој сфери.

Да ли су кич и кемп у супротности или су комплементарни феномени, постају ли видљивији са пробојем масовне културе и нових комуникационих технологија, какав је њихов значај за савремену уметност и друштво који, чини се, опстају на праксама прожимања жанрова, ери постистине и флуидним концептима?

Има ли у савременом добу места за "шокантни ексцес" како је Сузан Зонтаг писала и разумевала кемп или је актуелност одавно један шокантни ексцес, кемп у свом захукталом облику?

О кичу и кемпу у уметности и мишљењу разговарају редитељка Маја Узелац и историчарка уметности Марина Мартић

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић
Ауторка прилога: Јована Јанковић
Режија: Маја Мандић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње