субота, 15.11.2025, 14:45 -> 12:45
Гастрономад
Јесен у мом сокаку
Бундева је једно од најстаријих култивисаних поврћа на свету, пореклом из Средње Америке, а данас се узгаја широм света. Богата је бета-каротеном, витамином Ц и влакнима, а њен природно сладак и земљани укус чини је савршеном и за слана и за слатка јела. У јесењој кухињи, бундева симболизује топлину дома и обиље овог годишњег доба.
Наш гастрономад Никола Вучковић показаће нам како да нам јесења трпеза одише топлином, па прави потаж од бундеве, које је једно од најпознатијих јесењих јела – баршунаста крем супа у којој се бундева комбинује са црним луком, шаргарепом, павлаком или кокосовим млеком, али и зачинима попут ђумбира, мускатног орашчића и бибера. Благог је укуса, али изузетно ароматична и хранљива и често се служи уз тостирани хлеб или семенке бундеве. За љубитеље слаткиша прави колач од бундеве са фростингом, који представља слатку страну овог плода. Сочан, мекан и мирисан на цимет и каранфилић, овај колач се премазује кремастим намазом од сира или павлаке, затим прелива јаворовим сирупом и посипа сецканим орасима. Пријатно гледање!
Коментари