недеља, 19.10.2025, 16:22 -> 15:18
Гастрономад
Скандинавска скуша
Скандинавска гастрономија настала је из природних услова у којима се живи на северу Европе. Намирнице које се сакупљају током лета и јесени и морају да се искористе током зиме као допуна за једноличну зимску понуду, па је то разлог зашто су људи научили да складиште и чувају храну. Скандинавија је вековима била везана за море. Рибе попут харинге и лососа биле су основна храна, али и прави изазов када је требало сачувати их кроз дуге и хладне зиме. Тако је настала једна од најпознатијих традиција севера – укисељена риба.
Некада је то био начин преживљавања - рибу су солили, сушили или потапали у киселкасту маринаду са сирћетом, луком, бибером и зачинима. Тако припремљена, могла је да траје месецима, а на трпезе је доносила свежину и арому. Данас је постала незаобилазни део скандинавске кухиње. Посебно место заузимају мариниране харинге и скуше, које се традиционално припремају уочи празника и славља. Благо киселкаст укус, обогаћен ароматичним зачинима и свежим луком, савршено се слаже уз хлеб, кромпир или уз чашу аквавита. Наш гастрономад Никола Вучковић уз укисељену рибу прича и о природи, упорности и једноставности људи са севера. Пријатно гледање!
Коментари