Читај ми!

Једно слово, а три угла

Дошао је тренутак да наши данашњи такмичари покажу спремност да играју тимски, али и спремност да, када је то потребно, другим такмичарима обезбеде тишину; да гласно викну своје идеје или да ћуте као слова ПСССТ или слово ШШШ. Кроз буку креативности и мудру тишину Змајеве и Невене водиће Аца Радојичић! Навијајте у суботу, 19. октобра 2024. године у подне на Првом програму Телевизије Србије.

Пред такмичарима четврте епизоде је још једна мисаона авантура, а пред Ацом задатак да за почетак те авантуре смисли имена тимова. Један тим долази из Основне школе "Вук Караџић" из Пожаревца. Други тим чине ученици Основне школе "Иво Лола Рибар" из Новог Сада. И шта сад?

Аца је дошао до више прича које нам казују како је град Пожаревац добио име. Вероватно и не и тачна, али најинтересантнија је прича да је у давна времена један Турчин опљачкао дворе Вука Бранковића на месту где је данашњи Пожаревац. Вука је то толико разљутило, да га позвао на двобој. Вук је био толико снажан, да је Турчин уплашио и побегао у трску. Да би се решио Турчина, Вук је наредио да се сва трска запали и настао је велики пожар. Вук је иначе легенди познат као Змај Огњени Вук. И зато је његова одлука да се тим из Пожаревца зове Змајеви!

А шта са такмичарима из Новог Сада? Они долазе из града из ког је наш велики стваралац за децу, Јован Јовановић Змај, па би и њихово име могло да буде Змајеви. Ко год да победи – победиће Змајеви! Наравно да не! То би унело много забуне и зато ће потражити асоцијацију на Јована Јовановића Змаја.

А Новосађани? Пошто је Нови Сад место рођења нашег великог песника за децу Јована Јовановића Змаја, ја предлажем да се и ви зовете Змајеви. Он је био уредник чувеног часописа "Невен" по коме је снимљена серија управо на нашој телевизији, а постоји и чувена Невенова награда за најбољу књигу за децу. И одлука пада – други тим ће се звати – Невени!

Змајеви и Невени ће заједно са Ацом смишљати одговоре, решавати шифре, градити шарене куле, повезивати своје знање и бити изненађени једном игром на самом крају. У тој игри повезаће нашу азбуку са математиком.

Да бисте сазнали како је то могуће, мораћете да гледате нашу четврту епизоду у суботу 19. октобра 2024. године у подне на Првом програму Телевизије Србије. Реприза епизоде биће на Другом програму, 20. октобра у 8.30 ч. Ако сте ипак у тим терминима на неком лепом месту са породицом, окупите их касније и потражите нашу нову НТЦ-авантуру на нашој платформи rtsplaneta.rs или youtube-каналу.

Уредница и сценаристкиња квиза је Јелена Попадић Сумић, аутор квиза др Ранко Рајовић, аутори питања Вук Рајовић, Марина Илић, Паула Рајда, Марина Зељковић, Катарина Рајовић и Немања Бојанић. Сценограф је Горан Јоскимовић, костимографкиња Тијана Будимлић, композитор Милан Станковић SevdahBABY, спикер Драган Вучелић, монтажер Бојан Филиповић, директор фотографије Марко Микић и редитељ Миодраг Коларић. Највећи навијач и пријатељ наших такмичара је глумац водитељ – Александар Радојичић! Квиз је произведен у сарадњи Редакције дечјег програма РТС-а и продукције Tradegator ДОО, а уз подршку Министартсва просвете, науке и технолошког развоја, Савеза учитеља Србије и Удружења васпитача Војводине.

Најлепше је учење – учење кроз игру!

НТЦ квиз

Autor:
РТС

„НТЦ квиз“ се емитује сваке суботе у 12:05ч на Првом програму Телевизије Србије. У питању је права мождана авантура, коју зачињава велика количина дечје радости. А радости је највише у игри и зато смо у помоћ позвали пријатеља деце и великог заговорника игре, творца НТЦ система учења, др Ранка Рајовића! [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи