Читај ми!

90 година касније - ко је и како убио Краља Александра

"Сада је исувише касно, морамо се држати програма.” Ту реченицу, кажу сведоци, изговорио је Краљ Александар пре него што је са брода Дубровник крочио на француско тло сунчаног поподнева 9. октобра 1934. Југословенски обавештајац Владета Милићевић открио је план усташа и ВМРО-а, краљу је наводно саопштено да га атентатрори чекају у Марсеју.

Александар Први, кога су усташе звале Александар последњи, наводно је рекао и следеће: "Не боји се ваљда један краљ двојице пробисвета и мангупа“.

На Белгијском кеју у марсејском пристаништу, сачекао га је француски министар спољних послова Луј Барту. Сели су у ауто чија је задња страна крова била спуштена. Ауто је стигао до зграде берзе. Чули су се звиждуци, нешто попут сигнала за почетак акције, и пуцњи. Камере нису снимиле сам тренутак убиства, али јесу лице насмејаног краља пре атентата, беживотно лице после, масу која линчује убицу и наравно хаос на улици. Тако је изгледао сам 9. октобар 1934.

Пуцао је Владо Черноземски, акцију су организовали Анте Павелић и Еуген Кватерник.

Али, то није било први пут да вођа усташког покрета организује атентат на Краља Александра, атентат није успео приликом његове посете Загребу 1933. а терористи су одустали од атентата у Софији, месец дана пре Марсеја.

Зашто је краљ одбио да стави панцир пре доласка у Марсеј, како је изгледала сама акција терориста, коме је све одговарало да творац прве Југославије буде убијен и да ли је реченица коју је наводно изговорио на самрти "Чувајте ми Југославију“ истина или мит?

У емисији говоре: Војислав Павловић, Срђан Мићић, Милан Гулић и Драган Бакић.

Аутор: Стеван Костић.

 

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи