Читај ми!

Гастрономад

Шведски сто на Кајин начин

Швеђани су познати као велики гурмани, а храна коју припремају врхунског је квалитета. Кулинарска традиција формирала се углавном под утицајем Данске и Норвешке. Међутим, касније су Француска и Немачка одиграле огромну улогу у њиховом развоју, захваљујући чему су Швеђани почели да обраћају пажњу, не само на укус и нутритивна својства јела, већ и на њихов изглед. Кухиња ове земље подразумева специјалитете са лососом, харингом, другим рибама, месом од дивљачи, шумским плодовима и гљивама. Током дугачких зима недостатак свежег поврћа утицао је на традиционалне рецептуре. Највећи национални специјалитет су шкољке, а лов на јелене и лосове и риболов имају дугу традицију. У дому Швеђана углавном се једу доручак, ручак и вечера. У школама се за ручак сервира топли оброк, док одрасли и запослени углавном за најобилнији оброк сматрају вечеру. Уколико вас угосте, сматраће вас особом са добрим манирима ако поједете све што сте сипали у тањир. Ту се истиче њихова гостопримљивост, али и скромност и штедљивост.

Иначе, чувени "шведски сто" настао је тако што су племићи још у XIV веку имали обичај да између главних оброка служе разна хладна послужења на малим посебним столовима у дневним боравцима палата. Ту би се нашли сиреви, хлеб, путер, воће, риба, димљени лосос, као и вина и ликери. У XVII веку овакво послужење из дворова прешло је у куће грађана нижег слоја, а од 1912. године, након Олимпијаде у Стокхолму, ресторани су почели да практикују овакав вид послужења, који је касније постао популаран под овим називом. Постоји и друга верзија настанка "шведског стола". Наиме, због дугих, хладних зима и отежаних услова за путовање, гости су код домаћина долазили на више дана, тако да су им нуђени оброци који су, због чувања, изнети у хладну просторију и остављени на дугачком столу. Тако је сваки придошлица могао сам да узме хране колико му је било потребно, а да не смета ни домаћинима, ни другим гостима.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у част ове занимљиве кулинарске дестинације, припрема на три специјалитета по којима је шведска кухиња постала позната у целом свету - чорбу са пивом, месне куглице и пециво са циметом. Пријатно гледање!

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара