Читај ми!

Од прашког студента до енглеског шпијуна

Бар су три добра разлога због којих морамо знати ко је био Михаило Миловановић.

Први је његов уметнички дар и дело које је оставио за собом.

Други је горка опомена о олаком пресуђивању и кажњавању, које током војевања за слободу, многе, невине и патриоте, коштало живота.

Трећи је нада, коју је Михаило, ипак оставио за собом – сведочећи да су снови оствариви, када је као дечак, из родног села, са завршена два разреда основне школе, без ичега и икога свог, отишао, прво на каменорезачки занат у Ваљево, а потом стигао и до уметничке школе Антона Ажбеа у Минхену и минхенске Академије ликовних уметности.

Михаило Миловановић, сликар и вајар, носилац Албанске споменице, Ордена светог Саве и Ордена југословенске круне трећег степена, рођен је у Гостиници крај Ужица, а убили су га партизани, као енглеског шпијуна и петоколонаша, када је имао 62 године, у последњим данима Ужичке републике, 1941. године.

Стрељан је без суђења, и наредних пола века избрисан из историје уметности. Рехабилитован је тек 2007, а његови потомци дочекали су закаснелу правду.

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

Родославци

Autor:

Родославци су они добри, вредни, храбри, племенити, мудри, свом роду посвећени људи, које смо случајно, или намерно заборавили. Њихово дело утемељено у поштеној намери, настало је из дубоког уверења. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара