Читај ми!

Јутарњи програм

Почињемо нови месец у 2024-тој години! Светски дан шале, 1. април, из нашег угла изгледаће овако:

Аутизам је веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота и углавном траје до краја живота. Његов специфичан узрок је још непознат. Аутизам је дијагностикован једној од 68 особа, што значи да у Европи тренутно живи  око 7 милиона особа из аутистичног спектра. Светски Дан аутизма обележава се 2.априла, а тим поводом РТС ће емитовати дугометразни играни филм “Неразумевалица” који је јединствен у свету, на другом програму у два термина. О аутизму и овом филму, за нешто више од пола сата.

Да ли сте знали да највећу уштеду енергије остварујете када поставите температуру фрижидера на 4 степена, а замрзивача на -18 степени. Можда не знате ви, али пројекат "Боља енергија" Америчке агенције за међународни развој - УСАИД, настоји да серијом едукативних радионица ово научи ученике средњих школа широм Србије. Они би своје знање о енергетској ефикасности требало да пренесу даље и тиме помогну грађанима да уштеде енергију и новац код куће. О томе после пола 8.

Скровита станишта Таре омогућила су опстанак најбројнијој и најзначајнијој популацији медведа у Србији. У Националном парку Тара живи око 60 одраслих јединки, од којих је 18 маркирано и прате се преко ГПС огрлица и фото замки. Медвед је у Србији заштићена врста, што значи да је лов на њих је забрањен. Важе за опасне животиње, али они се, у ствари, плаше људи. У нашим крајевима напади медведа су изузетно ретки. Треба ли се плашити сусрета са медведом, колико их заиста живи у Србији и где. откривамо после пола 9.

Привреда Србије данас има све веће потребе за кадровима који већ имају развијене вештине. Зато морамо да уведемо нужне, радикалне измене у дуалном образовању. Морамо да будемо спремни за прелазак на следећи ниво спровођења дуалног образовања. Тренутно, у дуалном образовном систему Србије учествује 950 компанија уз подршку 186 школа. До сада је око 8.000 ученика завршило дуално образовање, док се још толико тренутно школује. Дуално образовање је наша тема после 9.

Данас се навршава 100 година од рођења највољенијег комичара у нашој историји, мајстора комедије Миодрага Петровића Чкаље. Тим поводом у РТС Клубу, од данас до среде од 13 до 15 часова, подсетићемо се значаја Чкаљиног стваралачког опуса уз приказе одабраних радијских и телевизијских емисија. Шта ћете све моћи да видите у РТС клубу, после пола 10.

Топлији дани измамили су многе да сваки слободан тренутак проведу у природи. Међутим има и оних којима све то не прија, и који су исрпљени, уморни, безвољни... Од овог викенда спавамо и сат краће, јер смо казаљке на часовнику померили унапред. Да ли је тачно да померање сата може да угрози наше здравље, после 10 у Наздрављу.

И, на самом крају најављујемо концерт  „Царски гласови“, који организује Удружење естрадних уметника и извођача са Косова и Метохије, а свесрдну подршку пружају Центар за културу „Влада Дивљан“ и Радио-телевизија Србије. Тим поводом са нама ће бити Влада Пановић, Уметнички руководилац Народног оркестра РТС.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи