Читај ми!

Гастрономад

Шпанске делиције

Шпанска кухиња пуна је риба, плодова мора, поврћа, јединствених месних специјалитета и сирева. Плод је промена током бурне хиљадугодишње историје. Траг на Пиринејском полуострву су оставили сви - од старих Феничана, Грка, Римљана, германских племена, па до Арапа. Шпанци су, такође, кренули у потрагу за новим земљама. Донели су са Кариба и прекоморских поседа до тада непознате посластице, а Европу су упознали са кромпиром, паприком, парадајзом...

Најбољи начин да се пробају готово сви шпански специјалитети је тапас - различити топли или хладни залогаји, који се послужују у малим оброцима. Тапаси су веома популарни, али се не припремају код куће. Обично се такви оброци послужују у баровима, уз вино и друга алкохолна пића. Само јело део је ужитка. Рачуна се и време проведено са пријатељима и упознавање нових људи. Лутање од бара до бара у потрази за идеалним тапасима зове се "тапео" и у Шпанији је врло популаран облик дружења. Будући да се тамо обично вечера нешто касније, таква дружења знају да потрају до касно у ноћ. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја дочараће нам део богате шпанске гастрономске традиције и припремити нам омлет са кромпиром и газпачо - хладну чорбу од парадајза. Пријатно гледање!

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи