Читај ми!

Гастрономад

Средњовековна трпеза

Храна у средњовековној Србији била је разноврсна - на трпезама владара, богатих трговаца, али и сиромашних људи, служили су се специјалитети од меса и рибе, млечни производи, као и свеже воће и поврће. Нека јела задржала су се до данас, али већина је, нажалост, заборављена. Тако и Теодор Метохит, описујући богати ручак који је спреман на двору краља Милутина, истиче да се јела дунавска риба, месо јелена, дивљих вепрова и птица. У средњовековној Србији пчеларство је било веома развијено. Нарочито су се у гајењу пчела и развоју пчеларства истицали манастири. Узгајала се и стока, највише свиње, овце, козе и краве, али су се клале само свиње и овце док су се краве и козе користиле за производњу млека и сира. Дивљачи је било напретек по целој Шумадији, врлетима Кучаја, Хомоља и шумама и планинама на Косову, Метохији, Зети и Македонији. Такође, знамо и да су се у Србији тог времена користили црни и бели лук, купус, зелена салата, ротквице, жућеница (маслачак), блитва, коморач, зеље, али и многе врсте поврћа и гљива које су у међувремену потиснуте.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у жељи да сачува бар део богате српске гастрономске традиције, припрема нам средњовековни бифтек са белим луком, пуњене суве шљиве и Расткову крушку у сосу од шумског воћа.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи