Читај ми!

Гастрономад

Храна за душу

Храна за душу или soul food један је од најпопуларнијих начина припремања хране који долази из Сједињених Америчких Држава. Иако се најчешће повезује са удобношћу и декаденцијом, храна за душу или soul food рођена је из борбе за слободу и преживљавања у тешким временима. Потиче углавном из Џорџије, Мисисипија и Алабаме, скупа држава које се обично називају Дубоки југ и у којима се трговина робљем најдуже задржала. Оскудни оброци били су ниског квалитета и нутритивне вредности, па је било неопходно да се афричка традиција исхране прилагоди расположивим ресурсима. Ова храна има богату и важну историју која везује црначку културу са њеним афричким коренима, а она се одражава, пре свега, у основним рецептима и техникама.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у част свих бораца за слободу из тог времена и оних који су сачували бисере кулинарства у којима се данас ужива широм света, припрема три традиционална рецепта - макароне са мешавином сирева, пикантну хрскаву пилетину и пикантну блитву.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње