субота, 16. сеп 2023, 13:30
Гастрономад
Храна за душу
Храна за душу или soul food један је од најпопуларнијих начина припремања хране који долази из Сједињених Америчких Држава. Иако се најчешће повезује са удобношћу и декаденцијом, храна за душу или soul food рођена је из борбе за слободу и преживљавања у тешким временима. Потиче углавном из Џорџије, Мисисипија и Алабаме, скупа држава које се обично називају Дубоки југ и у којима се трговина робљем најдуже задржала. Оскудни оброци били су ниског квалитета и нутритивне вредности, па је било неопходно да се афричка традиција исхране прилагоди расположивим ресурсима. Ова храна има богату и важну историју која везује црначку културу са њеним афричким коренима, а она се одражава, пре свега, у основним рецептима и техникама.
Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у част свих бораца за слободу из тог времена и оних који су сачували бисере кулинарства у којима се данас ужива широм света, припрема три традиционална рецепта - макароне са мешавином сирева, пикантну хрскаву пилетину и пикантну блитву.
Коментари