Читај ми!

Гастрономад

Хедонизам у винограду

За Крњево у близини Велике Плане кажу да је крај меда и вина. Богато је историјом и културом, на чему би му позавиделе и неке велике вароши. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је Крњево и у првој српској приватној винарији Радовановић, од врхунског кувара Влајка Пешића, научила да припрема неколико фантастичних специјалитета.

- Влајко Пешић ми је више пута открио нове димензије укуса и од момента када сам га упознала стекла сам пријатеља, учитеља и човека који инспирише и несебично даје идеје. Несебичан и креативан Влајко је увек спреман да угости и усрећи сваког хедонисту и љубитеља посебног доживљаја хране. Правио је меније многим ресторанима у Београду, Србији, региону и он то скромно чува за себе, али људи око њега воле да се похвале да познају баш њега, симпатичног шефа који увек има кеца у рукаву и нову идеју. Одвео ме је у виноград, савио грану трешње, онако неочекивано ме понудио свежим плодовима, а онда је наставио да одушевљава и кулинарским умећем - каже Каја и додаје да је од Влајка сазнала рецепте за Дивостињску крменадлу, капућино од лисичарки и виноградарску салату, а она је, као знак захвалности, припремила лава колач.

Крњево може да се похвали и најстаријом сеоском школом у Србији.

- Са свештеником Николом Радићем причала сам о прошлости овог краја. Школа, која данас носи име најпознатијег српског просветитеља Вука Караџића, почела је са радом 1779. године. Подигнута је поред цркве брвнаре посвећене Светом Ђорђу, која потиче из прве половине 18. века и једна је од најстаријих цркви брвнара у Србији - наглашава Каја.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње