недеља, 20. авг 2023, 15:28
Гастрономад: Пикник за двоје
Почиње 13. сезона Гастрономада
Гастрономад, најпопуларнија и најдуготрајнија домаћа кулинарска емисија, улази у 13. сезону емитовања. Освајање нових укуса и гастрономских светова одвела су нашег гастрономада Катарину Петровић Кају у нове авантуре у којима открива нове укусе и храбро осмишљава рецепте од којих свако огладни. Тематски и кулинарски водиће нас у неке друге епохе, представљаће животе и навике историјских личности, али и трудиће се да буде у складу са популарним трендовима. Тако ће, на пример, у једној од наредних епизода припремати и популарна јела која се доводе у везу са чувеном Барби лутком.
Каја наставља да упознаје нове људе, дестинације и културе, увек спремна да учи и да својим рецептима исприча занимљиву причу. Једна од њих је и епизода Пикник за двоје. Каја је инспирацију пронашла замишљајући романтични поглед на Ајфелов торањ у граду љубави. Французи, заправо, јесу измислили пикник још у 17.веку, али првобитно је организован као дружење у затвореном простору. Раскошне пикник гозбе биле су резервисане за аристократију све до Француске револуције, када је део старог племства побегао у Лондон, поневши са собом ову гастрономску навику. Када је почетком 19. века основано удружење Пиц Ниц Социетy сваки гост био је дужан да на окупљање донесе јело и шест боца вина. Прича даље каже да је после обилног оброка уследило коцкање, музика, аматерске представе и ко зна шта још... Енглези не би били Енглези када нешто не би прилагодили себи, па је лондонска средња класа, под снажним утицајем романтичарског покрета, преселила пикник у природу. Поред укусне хране и доброг вина, фокус је био на природи и лепоти сеоског окружења. Данас, широм света у парковима и излетиштима можемо да видимо популарне корпе за пикник, а они који воле овакав гастрономски ужитак најчешће су велики хедонисти. Зато, њима у част храна која се носи мора да буде укусна и посебна - Каја је за ову прилику припремила пикантни киш са кобасицама и колач са кокосом и џемом од малина.
Коментари