Читај ми!

Гастрономад: Пикник за двоје

Почиње 13. сезона Гастрономада

Гастрономад, најпопуларнија и најдуготрајнија домаћа кулинарска емисија, улази у 13. сезону емитовања. Освајање нових укуса и гастрономских светова одвела су нашег гастрономада Катарину Петровић Кају у нове авантуре у којима открива нове укусе и храбро осмишљава рецепте од којих свако огладни. Тематски и кулинарски водиће нас у неке друге епохе, представљаће животе и навике историјских личности, али и трудиће се да буде у складу са популарним трендовима. Тако ће, на пример, у једној од наредних епизода припремати и популарна јела која се доводе у везу са чувеном Барби лутком.

 

Каја наставља да упознаје нове људе, дестинације и културе, увек спремна да учи и да својим рецептима исприча занимљиву причу. Једна од њих је и епизода Пикник за двоје. Каја је инспирацију пронашла замишљајући романтични поглед на Ајфелов торањ у граду љубави. Французи, заправо, јесу измислили пикник још у 17.веку, али првобитно је организован као дружење у затвореном простору. Раскошне пикник гозбе биле су резервисане за аристократију све до Француске револуције, када је део старог племства побегао у Лондон, поневши са собом ову гастрономску навику. Када је почетком 19. века основано удружење Пиц Ниц Социетy сваки гост био је дужан да на окупљање донесе јело и шест боца вина. Прича даље каже да је после обилног оброка уследило коцкање, музика, аматерске представе и ко зна шта још... Енглези не би били Енглези када нешто не би прилагодили себи, па је лондонска средња класа, под снажним утицајем романтичарског покрета, преселила пикник у природу. Поред укусне хране и доброг вина, фокус је био на природи и лепоти сеоског окружења. Данас, широм света у парковима и излетиштима можемо да видимо популарне корпе за пикник, а они који воле овакав гастрономски ужитак најчешће су велики хедонисти. Зато, њима у част храна која се носи мора да буде укусна и посебна - Каја је за ову прилику припремила пикантни киш са кобасицама и колач са кокосом и џемом од малина.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње