Читај ми!

Гастрономад

Бурса - пут свиле и зачина

Безглутенска исхрана све је заступљенија у свету, па и велики гастрономи Турци, у складу са тим, напредују и праве традиционална јела без овог протеина. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја одлучила је, на предлог Јусуф Алтаја, оснивача удружења Глутен фрее Асотиатион, да посети Бурсу и увери се како врхунски турски кувари прилагођавају старе рецепте захтевима модерног доба.

Некада главни град Османског царства, Бурса је данас једно од најистакнутијих културних и туристичких средишта Турске, које привлачи десетине хиљада посетилаца. Историјски корени Бурсе, такође, стављају град на раскрсницу историјских путева “зачина“ и “свиле“, древних трговачких путева који су повезивали Запад са оријенталним светом, истакао је градоначелник Бурсе Алинур Акташ. У дивном Меринос парку са више од 2500 стабала и вештачким језером, где је некада била фабрика текстила, данас се одржавају културне и забавне манифестације. Каја је од Мерал Орхан и Севги Турхан научила како се припремају традиционалне мантије, али без глутена, као и пидели ћуфте.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње