недеља, 23. јул 2023, 13:10
Гастрономад
Бурса - пут свиле и зачина
Безглутенска исхрана све је заступљенија у свету, па и велики гастрономи Турци, у складу са тим, напредују и праве традиционална јела без овог протеина. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја одлучила је, на предлог Јусуф Алтаја, оснивача удружења Глутен фрее Асотиатион, да посети Бурсу и увери се како врхунски турски кувари прилагођавају старе рецепте захтевима модерног доба.
Некада главни град Османског царства, Бурса је данас једно од најистакнутијих културних и туристичких средишта Турске, које привлачи десетине хиљада посетилаца. Историјски корени Бурсе, такође, стављају град на раскрсницу историјских путева “зачина“ и “свиле“, древних трговачких путева који су повезивали Запад са оријенталним светом, истакао је градоначелник Бурсе Алинур Акташ. У дивном Меринос парку са више од 2500 стабала и вештачким језером, где је некада била фабрика текстила, данас се одржавају културне и забавне манифестације. Каја је од Мерал Орхан и Севги Турхан научила како се припремају традиционалне мантије, али без глутена, као и пидели ћуфте.
Коментари