Читај ми!

Гастрономад

Богатство планине Јухор

За Јухор кажу да је мистериозна планина неизмерне лепоте. Налази се између Велике Мораве на истоку, Левча на западу, Темнића на југу и Белице на северу и део је Родопских планина. Иако нема велику надморску висину, густе шуме инспирисале су и настанак великог броја легенди. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја сазнала је од Соње Перић, археолога и вишег кустоса Завичајног музеја Јагодине, да су на Јухору пронађени остаци келтског утврђења и друидска пећина, једна од ретких у овом делу Европе.

Нетакнута природа и богат биљни и животињски свет обезбедили су и да се у овом делу Левча одувек добро јело. Чувена је сува Левачка кобасица, која се производи од свињског и говеђег меса, а додатак природних зачина дају јој специфичан укус. Дими се на буковом дрвету, а период зрења и сушења је до 15 дана. Каја је од Лазара Јевтића, познатог кувара из овог краја, научила како се припрема димљена буткица у сосу од кајмака са млинцима, а као додатак направила је кобасице у парадајз сосу са медом и сенфом, послужене на пиреу од кромпира.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње