недеља, 09. јул 2023, 13:15
Гастрономад
Богатство планине Јухор
За Јухор кажу да је мистериозна планина неизмерне лепоте. Налази се између Велике Мораве на истоку, Левча на западу, Темнића на југу и Белице на северу и део је Родопских планина. Иако нема велику надморску висину, густе шуме инспирисале су и настанак великог броја легенди. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја сазнала је од Соње Перић, археолога и вишег кустоса Завичајног музеја Јагодине, да су на Јухору пронађени остаци келтског утврђења и друидска пећина, једна од ретких у овом делу Европе.
Нетакнута природа и богат биљни и животињски свет обезбедили су и да се у овом делу Левча одувек добро јело. Чувена је сува Левачка кобасица, која се производи од свињског и говеђег меса, а додатак природних зачина дају јој специфичан укус. Дими се на буковом дрвету, а период зрења и сушења је до 15 дана. Каја је од Лазара Јевтића, познатог кувара из овог краја, научила како се припрема димљена буткица у сосу од кајмака са млинцима, а као додатак направила је кобасице у парадајз сосу са медом и сенфом, послужене на пиреу од кромпира.
Коментари