Читај ми!

Гастрономад

Пастрмка из Воидоматиса

Грчка област Загори чувена је по природним лепотама и чистим рекама и планинским потоцима. Хладна, кристално бистра река Воидоматис, извире испод села Викос, а њена чаробна тиркизна боја оставља туристе без даха. У овом делу кањона посетиоци долазе углавном због купања и рафтинга, а вода је проглашена за једну од најчистијих у Европи. Трагом прича о дивној природи и сачуваној кулинарској традицији наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је село Аристи и од водича Јоргоса чула да је Епир дуго био под влашћу српских великаша, па и да сам назив реке Воидоматис потиче од словенских речи вода и мати - мајка воде.

Омирос Котсојанис, чувени грчки кувар, пореклом је из ових крајева и труди се да сачува старе рецепте из богатог гастрономског наслеђа. Омирос је авантуриста и проводи доста времена у природи, што му даје инспирацију и за бројне нове специјалитете. Кају је научио како да направи пастрмку из Воидоматиса у тесту. 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње