недеља, 02. јул 2023, 13:15
Гастрономад
Пастрмка из Воидоматиса
Грчка област Загори чувена је по природним лепотама и чистим рекама и планинским потоцима. Хладна, кристално бистра река Воидоматис, извире испод села Викос, а њена чаробна тиркизна боја оставља туристе без даха. У овом делу кањона посетиоци долазе углавном због купања и рафтинга, а вода је проглашена за једну од најчистијих у Европи. Трагом прича о дивној природи и сачуваној кулинарској традицији наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је село Аристи и од водича Јоргоса чула да је Епир дуго био под влашћу српских великаша, па и да сам назив реке Воидоматис потиче од словенских речи вода и мати - мајка воде.
Омирос Котсојанис, чувени грчки кувар, пореклом је из ових крајева и труди се да сачува старе рецепте из богатог гастрономског наслеђа. Омирос је авантуриста и проводи доста времена у природи, што му даје инспирацију и за бројне нове специјалитете. Кају је научио како да направи пастрмку из Воидоматиса у тесту.
Коментари