Читај ми!

Укуси Војводине

О Војводини су писали многи. Волели су је уметници. У њој су живали племићи. Била је место сусретања различитих култура, али и тачка упознавања многих обичаја и цивилизација. Од свакога узела најбоље, унапредила и, сачувавши старо, свету представила нешто ново и свеже. А нема места где је ово видљивије од војвођанске трпезe.

Историја кулинарства на простору Војводине добро је документована. Прву књигу куварских рецепата објавио је у Сремским Карловцима Захарије Орфелин још крајем 18. века. „Први српски кувар" саставио је и штампао јеромонах Јеротеј Драгановић у манастиру Крушедол 1855. а недуго потом се у Новом Саду појавио и „Велики српски кувар" Катарине Поповић Миџине - први кувар написан ћирилицом и на српском народном језику.

Утицаји који су на кухињу Војводине извршили различити народи данас су видљиви и у језику. Тако ћете чути да Војвођани за доручак кажу фруштук, за ужину јаузна, за предјело форшпајз, а ту су и називи јела - ринфлајш, ћушпајз, гулаш, паприкаш, кнедле, штрудле, крофне, као и многобројни рибљи специјалитети.

Аустроугарска кухиња имала је пресудан утицај и на војвођанске слаткише. Ипак, нарочито велику улогу овде је одиграо и долазак Немаца из Швабије који су у ове крајеве донели неке од данас најдражих посластица - кнедле са шљивама или гомбоце, шненокле, резанца с маком, нудле различитих пуњења, кранцле, као и чувени макош - питу са маком.

Војводина је данас дом за више од 25 националних или етничких заједница. Осим Срба, у њој живе и Мађари, Словаци, Хрвати, Румуни и припадници других нација који су из своје прапостојбине донели нешто своје, чували и данас преносе новим генерацијама.

У том споју неспојивог - модерног и традиционалног, слатког и сланог, старог и новог, војвођанска кухиња наставља да се развија и укусима мами гурмане из свих крајева. А, тако и треба да буде. Млади мајстори су од старијих научили мале тајне великог гастрономског заната а на крају приче, тајни састојак сваког најбољег јела, па и оног војвођанског, увек је била љубав.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текст: Александра Богдановић
Сниматељ: Павле Танасијевић, Милош Ранчић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње