Читај ми!

Златибор - у срцу златне планине

Златибор је данас престоница домаћег туризма и место које годишње посети на хиљаде туриста. О њему се последњих година увелико и нашироко прича широм Србије и региона. У тој причи неретко се помиње и златиборска гондола - атракција која се златним словима уписала у анале домаћег туризма, али и на светску листу рекорда.

Гондола прелази преко најлепших крајолика Златибора. Најатрактивнија вожња је преко Рибничког језера, које је током целе године стециште многобројних излетника. На њему се налази међустаница, где је могуће направити паузу и уживати у лепоти пејзажа и умирујућем светлуцању воде пре него што се настави пут ка Торнику. А како сунце најсјајније сија на врху планине, поглед који се укаже кад доспете до Торника, заиста је призор за памћење.

Златибор има многе тајне. Једна од најчуванијих, која свакодневно обелодани делић себе храбрим истраживачима њених загонетних одаја је Стопића пећина. Импозантан улаз висок 18, а широк између 30 и 40 метара призор је од кога застаје дах. У питању је један од највећих пећинских отвора у читавој Србији. А, то је тек почетак откривања магије овог места!

Ова мистериозна дама налази се на североистоку Златибора, између села Рожанства и Трнаве. Интересовање за њу траје већ читав век, још од времена чувеног Јована Цвијића који је овде обавио опширна истраживања у првој деценији двадесетог века. Још је тада било јасно да се ово чудесно место мора чувати и да је његова природна и културна вредност од непроцењивог значаја. Чак и данас, радови и истраживања у Стопића пећини не престају. За госте се уређују нове, још дуже стазе, као и до сада невиђене просторије.

После реконструкције Краљевог трга и сређивања самог језера које је напуњено чистом, изворском водом овај, најпознатији симбол златне планине и буквално је засијао новим сјајем. У величанственом спектаклу игре воде и светлости из вечери у вече уживају сви гости, без обзира на године, а планова за унапређење има још.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Наталија Богдановић
Новинарка: Александра Богдановић
Сниматељи: Павле Танасијевић, Александар Ховјетски
Монтажа: Немања Радић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара